Skola & utbildning

Hitta nyckeln till ett bra föräldraskap

I våras fylldes Gnistans lokaler till bristningsgränsen när Eva-Lotta Larsdotter gästade Örnsköldsvik med föreläsningen ”Barn beter sig bra, om de kan!”. Nu kommer hon tillbaka.
– Förstår man ett sexårigt barn, förstår man även sig själv, säger hon.

Ingen är expert på barnuppfostran. Men genom att lära sig mer om varför ett barn beter sig på ett visst sätt, kan alla hitta nyckeln till ett bra föräldraskap. Det menar föreläsaren Eva-Lena Larsdotter, i grunden förskollärare och bland annat utbildad inom systemteori med magisterexamen i barn- och ungdomsvetenskap.
– Vi ska inte stanna vid första bästa tolkning till varför ett barn exempelvis får aggressiva utbrott, är impulsivt eller har svårt att sitta still. Det skulle kunna bero på adhd, men också på en rad andra orsaker såsom omognad, anknytningsfrustration eller en särskild begåvning som inte får behövlig stimulans, säger Eva-Lena som återvänder till Gullänget och Folkets Hus Gnistan med föreläsningen ”Barn beter sig bra, om de kan!”, onsdag 5 september.


Vuxna, menar hon, tror ofta att lösningen är att förändra barnets beteende i stället för att se det som en signal, ett försök av barnet att kommunicera att något finns som gör det frustrerat. 
– Vi lär oss tidigt vad som är ett normalt beteende, hur man exempelvis visar kärlek. Och så går man omkring och tror att det är sanning. Men det finns ingen objektiv sanning – alla människor skapar sin egen sanning utifrån hur de tolkar det som händer. Det leder till maktkamper i relationer med andra som har ett annat inlärt beteende, säger Eva-Lena och understryker:
– Men ett beteende kan ändras, det är inte kört. 


Föreläsningen, som arrangeras av ABF Örnsköldsvik, är en av 25 anhalter under en höstturné och vänder sig till föräldrar och de som har som yrke att jobba med barn. 
– I en problemsituation skyller föräldrarna ofta på barnet eller skolan, medan skolpersonal i sin tur lägger skulden på föräldrarna eller barnet. För att hitta en lösning måste de vuxna förändra hur de tänker om barnets beteende. Kunskap är ett maktmedel. Med det menar jag makt att förändra, eftersom kunskap ger oss en större förståelse för både oss själva och andra.

Eva-lenas ambition är att på ett lättsamt sätt förmedla vad forskningen säger, vilket hon menar har visat sig vara en framgångsrik strategi.
– Jag får ofta kommentarer från publiken att de fått en större förståelse för sitt barns beteende och dessutom en plötslig förståelse för sig själva också. Jag har ett favoritcitat från föreläsningen som lyder: ”Människor är inte på ett visst sätt, utan blir på ett visst sätt eftersom vi påverkas av de människor som finns runt oss”.

 

ERBJUDANDE

Som läsare av Tidningen 7 får du som tänker gå på föreläsningen ”Barn beter sig bra, om de kan!” möjlighet att göra det för halva priset (ordinare pris 300 kronor). Erbjudandet gäller ett begränsat antal biljetter (2 per person), så först till kvarn gäller. Mejla till tavling@7an.se senast 2 september. Uppge namn och kontaktuppgifter och skriv ”Larsdotter” i ämnesfältet.

 

Publicerat