Nyheter/Reportage

Ta plats i Örnsköldsvik

Är du sugen på att fira 30-årsdagen i Stadsträdgården, ställa ut dina tavlor längs Läroverksgatan eller som företagare demonstrera senaste nytt på en innergård vid Storgatan?
Snart är det möjligt; i ett unikt samarbetsprojekt öppnar Örnsköldsvik upp sig som aldrig förr.

Privata och offentliga platser som administrativt varit både krångliga och ibland helt omöjliga att boka för ett event eller aktiviteter, tillgängliggörs nu i stor utsträckning i ett projekt tänkt att skapa liv i och öppna upp Örnsköldsviks stadskärna. Bakom initiativet står Fastighetsägarna tillsammans med Världsklass Örnsköldsvik, som till hälften finaniserat projektet, och Cesam som är en aktiv part.
– Det finns ingenstans i Sverige som något liknande sker, denna nära samverkan mellan kommun och privata ägare är helt unik, säger Christina Friberg, stadsutvecklare och platsansvarig på Fastighetsägarna i Örnsköldsvik.

Tanken är att förenkla processen för den privatperson, organisation eller näringsidkare som av olika anledningar önskar hyra en plats i centrala stan. Där har tidigare pappersexercis, krångliga regler och lång handläggningstid i stor utsträckning satt käppar i hjulen – men med hjälp av en för ändamålet ny hemsida ska en innergård eller park kunna hyras med bara några få knapptryckningar. Att även privata fastighetsägare är med i projektet innebär också att fler och tidigare oåtkomliga områden blir bokningsbara, vilket Christina Friberg menar sätter Örnsköldsvik på kartan.
– Det här är platser som inte är tillgängliga i andra städer. Förhoppningen är att folk tar tillvara på det och ser positivt på att det skapar mer liv i stadskärnan, vilket är en viktig framgångsfaktor.

Rent praktiskt får den som bokar, med en framförhållning på tre veckor och till en kostnad på cirka 1 500 kronor, tillgång till den valda platsen en hel dag. Beroende på om området är privat eller offentligt skiljer sig tillvägagångssättet, exempelvis om den tänkta aktiviteten kräver tillstånd från polis. Men det är inte något den som bokar märker – allt sker bakom skärmen.
– Hela processen är väldigt enkel, den som bokar kommer veta exakt vad som behöver göras. På hemsidan visas de platser som finns tillgängliga på ett överskådligt sätt och vi har förberett så att handläggningstiden går fort.
I dagsläget finns en handfull platser att välja mellan. Förhoppningen är att fler ska tillkomma. Redan nu finns också ett kanske extra spännande alternativ – möjligheten att hyra ett stycke vatten.
– Ja, det är roligt. Det är nere vid stadskajen i vattnet och ungefär 100 meter söder om Elit Hotel. Kanske vill någon bedriva försäljning från exempelvis en flotte, spelkulerar Christina och fortsätter:
– Och när det gäller inne i centrum kanske någon vill fira ett barnkalas i en park. Då är det bara att dra fram bord och stolar. Eller kanske vill några hålla en kräftskiva på en innergård.
Hur blir det då med den eventuella snapsen?
– Är det ett slutet sällskap så är det inga problem, men på offentliga ytor är det alkoholförbud som gäller.
Christina Friberg ger fler exempel på aktiviteter: 
– Jag tänker på föreningar som vill demonstrera eller visa upp sina verksamheter, ett företag som vill ha en personalfest eller exponera den senaste produkten. Eller en konstnär som vill ställa ut sina verk. Vi hoppas att alla ska se värdet i detta, att det möjliggörs att hitta på helt egna aktiviteter. 

Inom en månad, någon gång i september, är det tänkt att allt ska vara klart för lansering av hemsidan. I samband med det planeras också en rad aktiviteter på de bokningsbara platserna.

Bokningsbara platser vid lansering:
Privata:
Turkiet 7
Liverpool 11
Bryssel 1 & 2
Offentliga:
Stadsträdgården
Läroverksgatan
Stadskajen (i vattnet)
Adress:
platsiovik.se

Publicerat