Övrigt

Eldning förbjudet under "stugsistan"

Örnsköldsviks kommun och Länsstyrelsen påminner om att det fortfarande råder eldningsförbud och att det därför inte är tillåtet att tända eldar under helgens kommande stugsista.

Stugsistan, som också kallas för lyskväll, är vad man kallar firandet av den sista helgen i sommarstugorna och då man tar farväl av sommaren. Stugsistan firas nu under helgen vecka 33 och under stugsistan så är det tradition att tända marschaller eller eldar för att lysa upp en sista gång i kvällsmörkret. På grund av det rådande eldningsförbudet så påminner länsstyrelsen dock om att det i år inte är tillåtet att tända några eldar.

Enligt eldningsförbudet så får eld bara göras upp på en i förväg iordningställd grillplats och denna måste vara gjord av betong, sten eller liknande. Tillfälligt anordnade grillplatser gjorda av sten eller stockar uppfyller inte kraven för en säker grillplats. Det är inte heller tillåtet att tända marschaller eller andra typer av små eldar. Den som vill fira stugsistan men inte har tillgång till en i förväg iordningställd grillplats får därför fira utan en eld i år.

Nästa bedömning rörande eldningsförbudet kommer att göras efter helgen.

Publicerat