Nyheter/Reportage

Örnsköldsviks kommun får sin första minoritetssamordnare

Harriet Kuoppa har tagit tjänsten att blir Örnsköldsviks första minoritetssamordnare, vars uppgifter kommer i att ta hand om åtaganden kopplade till Sveriges minoriteter.

Den 8 augusti tillträdde Harriet Kuoppa tjänsten som Örnsköldsviks första minoritetssamordnare. I tjänsten så kommer Harriet arbeta med frågor kopplade till det utökade åtagande som kommunen fått i och med att kommunen sedan februari 2018 ingår i det finska förvaltningsområdet. 

Utöver att arbeta med åtaganden kring det finska förvaltningsområdet så kommer också Harriets arbete att på sikt ha ett särskilt fokus på det grundskydd som gäller Sveriges fem erkända nationella minoritetsspråk: finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska. Som samordnare så kommer hon att arbeta i nära samverkan med både de nationella minoriteterna och kommunens nämnder och förvaltningar. 

– Jag har ett långvarigt och stort engagemang för minoritetsfrågor. Det närmaste halvåret kommer fokus att ligga på kartläggning, dels internt vilka kunskaper och förutsättningar som finns inom den kommunala organisationen, dels en extern kartläggning av finsktalandes behov och önskemål. En viktig del handlar om att skapa relationer, att mötas och tillsammans möjliggöra insatser som stärker nationella minoriteternas rättigheter enligt gällande regelverk. Min erfarenhet är att språk- och kulturrelaterade frågor kommer att bli särskilt betydelsefulla i det sammanhanget, säger Harriet Kuoppa i ett pressmeddelande.

Harriet Kuoppa kommer närmast från en tjänst på Institutet för språk och folkminnen där hon bland annat arbetat med engagemangsskapande aktiviteter med fokus på nationella minoritetsspråk.
 
Du kan läsa mer på Örnsköldsviks kommuns hemsida.
Publicerat