Samhälle

Stora protester mot indragning av allmän väg

I Skagshamn är det mesta frid och fröjd. Men med ett undantag.
Nu råder stora protester mot Trafikverkets förslag om indragning av en allmän vägstump.
– Ett mycket dåligt förslag, säger Dan Brändström företrädare för Skagshamns året runt-boende.

Under försommaren var boende och tillresta i Skagshamn med omnejd nöjda och belåtna över att stora delar av den långa vägen mot hamnen blivit rejält förbättrad och fått ny asfaltering.
Men i början av juli, mitt i brinnande semester, nåddes byborna av Trafikverkets förslag om att den korta, knappa 300 meter långa, centrala vägen i byn inte ska få fortsatt allmänt underhåll.
Det har i sin tur mobiliserat boende, lokalt näringsliv och föreningar att kraftfullt protestera mot förslaget.
– Indragningen av underhållet medför mycket stora olägenheter för bygden och drabbar påtagligt hela den kulturhistoriska delen av Skagshamn. Gösta Hanells Fiskesalteri AB har under 1900-talet levererat miljontals burkar och är beroende av vägen för att de tunga lastbilsekipagen ska komma fram, säger Dan Brändström och fortsätter:
– En indragning av underhållet skulle i värsta fall kunna leda till verksamhetens flytt från orten och möjligheten för alla bilturister att uppleva en av Höga Kustens äldsta och mer kända kulturarv blir starkt begränsade.
En av många som ställer sig bakom protesten är centerpartisten och riksdagsledamoten Emil Källström:
– Det här förslaget känns inte genomtänkt och man ställer sig frågan på vilka grunder man har formulerar det. Inte minst med tanke på den breda uppfattningen om vikten av att utveckla landsbygden. Känslan är att Trafikverket möjligen vill få det här förslaget att flyga under radarn, men vi måste se till att det inte blir verklighet. 

 

Publicerat