Du är här

2018-08-16 - Väder

Onormalt varma år väntas

Att det varit en ovanligt varm sommar i år har nog inte gått någon förbi. Och kommande fyra ser ut att också bli onormalt varma enligt en ny statistisk modell för klimatprognoser.

I den nya statistiska modellen, som presenteras i en studie i tidskriften Nature Communications, så har forskare tagit uppgifter från befintliga klimatmodeller om hur temperaturen utvecklas från en period till nästa period och sedan använt den data man samlat för att gissa hur väder och temperaturförändringar kommer att se ut. 

 

När den nya modellen testats på historiska data så har den visat sig vara relativt träffsäker och bra på att gissa hur den naturliga variationen i den globala medeltemperaturen kommer att se ut baserat på hur det har sett ut inom den närmaste tiden. Enklare sagt, den statistiska modellen är bra på att gissa kommande års globala temperaturer genom att titta på hur det sett ut de senaste åren. 

 

Och den nya modellen spår nu att det till och med år 2022 kommer råda onormalt höga globala medeltemperaturer, med en temperaturskillnad som kommer att ligga på en ökning med 0,02 - 0,03 grader. En höjning på bara några hundradels grader kan låta lite men forskarna skriver i studien att även en sådan liten global höjning kan leda till extrema temperaturer i vissa delar av världen. 

 

Den statistiska modellen kan också visa att de kommande årens onormala globala temperaturer inte har så mycket att göra med den globala uppvärmningen, utan att det istället är naturliga variationer tillsammans med en stadigt stigande medeltemperatur som kan leda till onormalt höga temperaturer.

 

Källa: SR.se

Dela med dig av denna artikel på: