Utställning

Sista chansen att se Lagerborg-utställning

Träsnitt, akryl och rörliga bilder med både gammal och ny teknik. Sundsvallskonstnären Maria Lagerborg, med rötterna i Örnsköldsvik, skapar en ny framtid för lilla Tuvstarr och vill samtidigt visa vad vi människor lämnar efter sig på vår gemensamma jord. Utställningen ”Phenakistoskop och andra bilder” visas till och med 26 augusti.

Konst & Kamera i Västertjäl, Sidensjö, har för tionde sommaren i rad en utställning i den till konsthall ombyggda lagården.
– Tionde året, men elfte utställningen – en sommar hade vi två utställningar, konstaterar galleristen och fotografen Åke Hultman, en av få verksamma daguerreotyp-fotografer.

Årets konstnär är alltså Maria Lagerborg och även hon har koppling till Sidensjö.
– Jag är född i Nolås, inte långt härifrån, så jag får lite hjärtklappning när jag nu ska ställa ut här, säger Maria, som ofta återkommer till funderingar kring hur vi människor sitter ihop med jorden.
– Geologiskt kan vi studera alla tidigare epoker om vi gräver i jorden och vi lämnar hela tiden spår efter oss.

Maria har tidigare haft en utställning i Sundsvall där hon utgick från Tuvstarr i Helge Kjellins saga som ingår i ”Bland tomtar och troll”, där John Bauers målning av Tuvstarr vid en skogstjärn är en bild som alla känner igen. Nu fortsätter Maria på temat om Tuvstarr.
– Det är egentligen en förskräcklig saga. Tuvstarr är modig, varm och stark och vill rädda välden, men blir rånad på allt. Jag har velat återupprätta Tuvstarr och det hon önskade göra.

Maria använder sig av de uttrycksätt hon själv tycker bäst om – träsnitt, akryl och rörlig bild. Hon kopplar även ihop Tuvstarrs långa vackra hår i sin konst.
– Jag har också haft långt hår och jag leker med hennes hår i bilderna.

Håret virvlar ihop med träd, vilket också ett återkommande tema. Två av hennes träsnitt heter just ”Ett träd” och ”Skog”, men istället för träd är det övergivna oljeborrtorn som reser sig som en skog – rester som människan lämnat efter sig. Ett av fönstren i galleriet förvandlas nästan också till en Maria Lagerborg-bild när man ser vindkraftverken som reser sig upp på berget i Sidensjö vindpark.

Några akrylmålningar visar skotad grot, alltså uttrycket för grenar och toppar som är det spill som uppstår när skogsskördaren kapat ett träd. Men Marias grot räddas av moln och himlakroppar. Kubal aluminiumfabrik i Sundsvall och flygplan har också inspirerat till moln – eller till miljöfarligt utsläpp?

Två av stockarna till hennes träsnitt har hon gjort om till speglar som kan liknas vid skogstjärnar, men de används också för att se de bilder Maria åstadkommer med sina phenakistoskop – Joseph Plateaus snurrande uppfinning från 1832 som var ett viktigt steg i utvecklingen av rörliga bilder.

I projektet (Maybe) Moving Poems går hon ett steg till med sina rörliga bilder. I ett avskärmat hörn i utställningslokalen kan man studera Marias 3D-zoetrop där man får se en liten skog av papper som avverkas. Ett finurligt konstverk som knappast kan förklaras här – det måste ses.
– Jag tycker om att arbeta med rörliga bilder och det här är roligt att testa, säger Maria, som också har planer på en betydligt större variant av 3D-zoetrop.
– Förhoppningsvis är besökarna aktiva när de går för att titta på konst, och min förhoppning är också att de ska bli överraskade. Rörliga bilder blandat med andra bilder blir intressant och gör utställningen mer aktiv tycker jag.

Utställningen ”Phenakistoskop och andra bilder” visas onsdagar 14-20 samt lördag-söndag 12-16 fram till och med 26 augusti.

 

Publicerat