Trafik

Så kör du i en rondell

Brukar du glömma att högerblinka när du kör ut ur en cirkulationsplats? Sådant slarv kan kosta i böter.

Det råder en viss språkförbistring kring ordet ”rondell”, vilket är helt dominerande i dagligt tal. Egentligen borde vi säga ”cirkulationsplats”, då rondellen är den inre runda ytan i mitten som man inte kör på. 
 
Det absolut vanligaste felet i en rondell är att bilister inte ”blinkar ut”, det vill säga blinkar höger när de kör ur cirkulationsplatsen. Att missa högerblinkers rubriceras som ”underlåtenhet att ge tecken”. 
Tänk på att det råder väjningsplikt, båda fordonen inne i rondellen har företräde. Det är alltså inte tillåtet att köra in om ett körfält är ledigt, något som många bryter mot. 
Många rondeller har två körfält och väjningsplikten gäller för båda filerna. Om du stannat och väntar på en lucka för att köra in i rondellen är det alltså inte tillåtet förrän det är fritt i båda körfälten.  
Man måste inte blinka vänster i en rondell, men många gör det ändå (betydligt oftare än de blinkar höger) och det markerar trots allt att man ska göra en ”vänstersväng” (lite beroende på hur många tillfartsvägar rondellen har). Många körskolor lär ut att man ska blinka vänster, men det finns alltså inget lagkrav. 

Publicerat