Nyheter/Reportage

Nu blir det lättare att montera solceller

Det blir lättare att montera solceller från och med den första augusti i år, då regeringen beslutat om att slopa bygglovet för att montera solceller längs takets riktning.

Beslutet att slopa bygglovet för solceller som monteras längs hustakets riktning togs i riksdagen i juni och träder i kraft den första augusti. Det innebär en ändring i plan- och bygglagen som ska göra det lättare för personer att installera solceller på sina tak. 

Lagändringen innebär att man inte längre behöver ansöka om bygglov om man vill installera solceller som följer takets riktning, till exempel ifall man vill installera liggande solceller på ett tak som sluttar. 

För installation av solceller på platta tak så krävs det fortfarande ett bygglov från kommunen. Det krävs även bygglov vid installation av celler på områden och byggnader som anses särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt samt av byggnader som är av riksintresse för försvaret.

Källa: svt.se

Fakta

Snabbspolat fram till år 2024 är bestämmelserna likadana som tidigare. Solceller som följer takets riktning kräver inte bygglov, men solceller placerade på platt tak fortfarande kräver bygglov. Viktigt att poängtera är att vissa kommuner kräver en enklare form av bygganmälan för att montera solceller i västernorrland. Anledningen till bygganmälan är att solcellerna kan påverka bärande konstruktion eller byggnadens brandskydd. 

Publicerat