Samhällsinformation

Fortfarande bränder med öppna lågor på flera håll i länet

Det stod klart efter det möte som Länsstyrelsen hade med räddningstjänsterna i länet vid 13-tiden på söndagen.

Men regnet som kom i går kväll och i natt i delar av länet, tillsammans med gårdagens intensiva släckningsarbete, har ändå kunnat dämpa elden på en del ställen.
– Det är fortfarande ett ansträngt läge, men det ser bättre ut än det gjorde under lördagen. På vissa håll börjar räddningstjänsten att lämna över eftersläckningsarbetet till markägarna, säger Torbjörn Westman, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen Västernorrland.

Två helikoptrar arbetar fortfarande i Brattsjö i Örnsköldsviks kommun där natur och förhållanden är svårtillgängliga.
– Där förs en dialog med markägaren att så småningom ta över bevakningen i de delar av området där branden är släckt. I nordvästra delen av området brinner det dock nu på eftermiddagen fortfarande med öppen låga.

Men regnet har också gett en del åskväder som gjort att det tagit fyr igen på vissa ställen. Ett område som på lördagen bedömdes vara på väg att kunna återlämnas till markägaren var Älgberget utanför Kramfors. Där har det blossat upp igen och markförhållandena gör släckningsarbetet svårt. Branden är till ytan ändå relativt liten, cirka 10 hektar brinner.
Möckelsjöberget i Härnösands kommun, är idag under bra kontroll och branden håller sig inom ett begränsat område. Här regnade det ordentligt i natt samtidigt som ett intensivt arbete gjordes där igår.

Det blir fortsatt varmt och torrt i veckan som kommer. Brandrisken är - trots det regn som kommit det senaste dygnet på sina håll – extremt stor. Det är förbjudet att grilla och göra upp eld i skog och mark. Endast på egen privat villatomt får man grilla. Och då ska vatten och släckningsutrustning vara inom räckhåll.

 

Publicerat