Natur

Ökad brandrisk, fortsatt eldningsförbud råder

Den långvariga torkan har lett till att en ännu större brandrisk råder och de bränder som bryter ut bli ännu mer svårsläckta. Länets räddningstjänster understryker allvaret i situationen och påminner om att eldningsförbud råder och uppmanar alla till att vara mycket försiktiga.

– Nu behövs större regnmängder för att sänka brandrisken, och det finns inte i väderprognoserna i nuläget, säger Mats Bergmark, Medelpads Räddningstjänstförbund i ett pressmedelande.

Länets tre räddningstjänster och länsstyrelsen hade under onsdagen 4/7 ett möte om läget. Eldningsförbud råder redan, på räddningstjänsternas inrådan, i hela Västernorrland, och kommer att vara kvar så länge det krävs. Förbudet innebär att det är en brottslig handling att göra upp eld i naturen.

– Det har varit torrt väder länge nu och det fattas mycket vatten i marklagren. De ringa regnmängder som har kommit på olika håll i länet är alldeles för lite för att regnet ska göra så att fuktigheten blir bättre ute i skog och mark., säger Mats Bergmark.

Det börjar även bli mycket torrt längre ner i marken.
– Torrheten i de olika markskikten gör att bränderna sprider sig på ytan men även ner i marken, vilket gör dem mycket svårsläckta. Stora resurser kommer att krävas för att släcka, men även för efterbevakning på brandplatsen, säger Mats Renning, Räddningstjänsten Örnsköldsvik. 

Vid eldningsförbud är det endast tillåtet att grilla vid permanent iordningställda grillplatser samt i grillar på egen tomtmark. Ha alltid vatten i närheten och kontrollera noga att elden är släckt.

För mer information om vad som gäller vid eldningsförbud så kan du besöka länsstyrelsens hemsida.

Publicerat