Trafik

1 juli börjar nytt system för fordonsskatt att gälla

Från och med den 1 juli så börjar det nya bonus-malusstytemet att gälla, vilket kan göra det antingen billigare eller dyrare då du köper en ny bil.

I det stora hela innebär det nya systemet att du får en billigare fordonsskatt om du köper en bil med låg koldioxidutsläpp. Ju högre utsläppet är desto högre blir också din fordonsskatt. Köper du en klimatbonusbil, t.ex. en el-hybridbil, så kan du få en bonus på 60 000 kronor. 

I stort innebär det nya malus-systemet att:

  • Nya lätta fordon, d.v.s personbilar klass I och II samt lätta bussar och lätta lastbilar med en total maxvikt på 3,5 ton som blivit skattepliktiga för första gången 1 juli omfattas. Äldre bilar omfattas alltså inte.
  • Den nya skatten gäller i tre år och påverkar bilar som släpper ut 95 gram eller mer koldioxid per kilometer vid blandad körning. 
  • Alla bilar får ett grundbelopp att betala på 360 kronor per år. Utöver det så ökar skatten på din bil baserat på dess koldioxidutsläpp per kilometer. För koldioxidvärde över 95 gram/km och upp till och med 140 gram/km är koldioxidbeloppet 82 kronor per gram. För koldioxidvärde över 140 gram/km är koldioxidbeloppet 107 kronor per gram.
  • Dieseldrivna fordon får ett miljötillägg på 250 kr. Det tillkommer även ett bränsletillägg som beräknas genom att det totala antalet gram koldioxid som fordonet släpper ut per kilometer multipliceras med värdet 13,52.
  • Även elhybrider innefattas om de släpper ut över 95gram koldioxid per kilometer vid blandad körning. Du utgår från förbränningsmotorns drivmedel för att räkna ut avgiften.
  • Efter de tre första åren då följer din bil samma regler som gäller för äldre bilar.

Som ett exempel: 
Om din bil har ett koldioxidvärde på 100 gram per km och drivs av bensin så får du en årsskatt på 770 kr; 360 kr i grundbelopp + 410 kr då utsläppet ligger mellan 96-140g/km. Kör du en dieselbil blir årsskatten istället 2372 kr; 360 kr i grundbelopp, 1352 kr i bränsletillägg, 250 kr i miljötillägg och 410 kr för dess utsläpp.

Bonusen på klimatbonusbilar fungerar kortfattat som så:

  • Bilar med ett koldioxidutsläpp mellan 0 och 60 gram per kilometer får en bonus. Bonusen börjar på 60 000 kronor för bilar med nollutsläpp och minskar sedan för varje gram koldioxid som bilen släpper ut till 10 000 kronor. Gasbilar får en fast bonus på 10 000 kronor.
  • Bonusen kan inte utgöra mer än 25 procent av bilens pris.
  • Bonusen ersätter den tidigare supermiljöbilspremien.
  • För att få din bonus så skickar du en försäkran till Transportstyrelsen.

På transportstyrelsens hemsida kan du själv beräkna vad din årsskatt blir vid köp av en ny bil. Där kan du även kolla vad din bonus skulle kunna bli vid köp av en klimatbonusbil.

Publicerat