Musik

Med världen som spelplats

Brittiska pianisten och sångerskan Judith Owen, som numera har New Orleans som bas, kommer till Örnsköldsvik med sin trio imorgon tisdag 25 september. Lyssna här.

Om ni inte redan vet vem Judith Owen är så är det hög tid att upptäcka henne, för konserten hon ger på Folkan Teater i september kan mycket väl bli en av de allra främsta musikupplevelserna i Örnsköldsvik det här året. När hon kommer på sin Skandinavien-turné är hon högaktuell med sitt tolfte album ”Rediscovered” där hon visar prov på sin förmåga att återupptäcka gamla låtar och göra sina alldeles egna tolkningar av dem.
– Min avsikt är att inte bara göra lazy covers. Originalen är alltid bäst men jag älskar att arrangera om låtar och göra dem personliga för mig. Jag vill återskapa dem och få mina lyssnare att börja fundera vad det egentligen är för låt de hör, innan de upptäcker att de känner igen den. Det handlar om att återupptäcka musiken, vilket också är titeln på plattan – Rediscovered, säger Judith Owen.

En av låtarna Judith gjort om rejält är Donna Summers ”Hot Stuff” från 1979.
– Det är kanske inte det mest extrema jag gör men jag tar låten till Brasilien och gör den mer ledsen, den handlar ju om att vara ensam. Donnas version är så sexig, min är mer längtansfull. En rolig sak med Hot Stuff är att Giorgio Moroder (Donna Summers producent) älskade min version. Det är viktigt för mig att upphovsmakarna gillar vad jag gör med deras låtar, jag vill göra dem stolta och glada. Deep Purple älskade också vad jag gjorde med deras ”Smoke on the water”.

Judith har även gjort en egen version av den stora hiten "Aquarius" från musikalen och filmen Hair.
– Jag turnerade med Bryan Ferry och lekte lite vid pianot, spelade mina jazzinfluerade ackord och började sjunga Aquarius. Det är en låt som är lika aktuell idag som då, när den ingick i en protest mot Vietnamkriget. Världen förändras, folk oroar sig och är skrämda av framtiden. Tiden är inne igen för Aquarius och jag vill sjunga det som känns personligt för mig, säger Judith på telefon från Kalifornien, men annars är det musikstaden New Orleans som är hennes bas.

– Min man är från Kalifornien och vi bor på båda platserna, men platsen jag älskar och där jag gör musik är New Orleans. Musiken finns överallt, och maten – som också är viktig. Kreativiteten som finns här är så enormt kraftfull. New Orleans är verkligen en speciell plats, här föddes jazzen och folk kommer hit för att de måste spela musik, det är inbyggt i kulturen här och det är väldigt inspirerande.

Judith Owen har spelat i Sverige flera gånger tidigare, men inte på våra breddgrader.
– Jag har spelat i Stockholm och Malmö, och jag var på Gotland som barn men tyvärr på vintern. När jag spelar åker jag dit jag blir bokad och jag har fått höra att jag kommer att få mycket kärlek tillbaka från publiken i norra Sverige, så det ser jag fram emot.

En av Judiths ordinarie medmusiker är legendariske basisten Leland Sklar, som tyvärr inte är med på just denna turné. Han är istället upptagen med att turnera med Phil Collins.
– Jag älskar att jobba med Leland, han är den mest anmärkningsvärda musiker man kan jobba med, och dessutom är han en otroligt trevlig person. Som pianist befinner man sig i en dans tillsammans med basisten och Leland har lärt mig mycket. Leland rör sig runt mig i musiken och vi är så sammansvetsade. Bra basspel är att spela de delar som du kanske inte noterar, men om de inte fanns där skulle du märka det – det är sånt som Leland kan, säger Judith som erkänner att hon kommer att sakna sin basist.
– Att spela med Phil Collins är förstås en stor grej och Leland spelar bara med mig och Collins i år. Det är okej för mig, och Leland kommer tillbaka – men om han skulle spela med en annan kvinnlig sångerska skulle det kännas fruktansvärt, säger Judith och skrattar.

Till Sverigeturnén, som har premiär här i Örnsköldsvik på Folkan Teater 25 september har hon med sig portugisen Pedro Segundo, som räknas in bland världens allra främsta jazztrummisar, och den brittiska stjärncellisten Gabriella Swallow.
– Två fantastiska musiker! Jag är i grunden solist men vill alltid ha skickliga musiker omkring mig, det är en sådan glädje. Min musik fungerar på många olika sätt och den här trion är verkligen en vacker sättning, showerna blir underbara – det kommer garanterat att bli en sublim kväll i Örnsköldsvik.

Biljetter till konserten är redan släppta och kan köpas här.

 

Länkar
Publicerat