Natur

Undvik getingbesvär med enkla knep

Hur är det nu, blir 2018 ett riktigt getingår eller inte? Håkan Kjellberg på Anticimex sticker till viss del hål på de rapporterna.
Oavsett antalet kan dock getingar vara både besvärliga och farliga.
– Drick aldrig ur en täckt mugg eller läskburk, säger han.

I år har den plötsliga sommarvärmen lett till att getinghonan gjort en tidig entré och experterna har varit överens om att 2018 blir ett riktigt getingår. Men vad är egentligen ett getingår? Statistik från Anticimex visar på ett vartannat år-mönster, där antalet getingar minskar det ena året för att öka det andra. Begreppet ”getingår” är alltså ständigt återkommande och beror bland annat på tillgång på föda och boplatser. Efter ett getingår, då de övervintrade honorna är många när de vaknar till på vårkanten, blir konkurrensen stor. Då överlever endast getingar med bättre anlag – för svagare honor finns inget utrymme.

Vädret spelar också in. Håkan Kjellberg, skadedjurexpert på Anticimex med inriktning på getingar, har noterat att den senaste värmeböljan troligen lett till en tillbakagång i antalet getingar. 
– Vi har sett väldigt mycket getingar tidigare i år, men denna torka kan ha gjort att vi får ett trendbrott i vartannat år-cykeln. Vi får gå tillbaka flera hundra år för att hitta liknande väderförhållanden. Känslan nu är att det är mycket färre getingar.
I brist på regn riskerar boen att torka ut och de feta larverna som getingarna fångar att bli färre. Även om det kan finnas små regionala skillnader, får Håkan Kjellberg liknande rapporter från resten av Sverige.

Men de finns likväl – och precis som vanligt kommer de att göra sig påminda i sommar. Har du fått getingar alltför nära huset och upplever obehag är det relativt riskfritt att själv ta bort boet, just nu är ett bo inte mycket större än en pingisboll. Det kan du göra med en dammsugare. Men drottningen jobbar hårt och när äggen kläckts tillkommer arbetskraft – då växer det snabbt. Ett färdigt getingbo kan innehålla tiotusentals getingar och bör tas om hand av professionella.
– Men innan du bestämmer dig för att ta bort ett bo, fundera först på om det innebär risk för din hälsa. För getingar är nyttodjur. De pollinerar växter och jagar insekter som äter upp våra plommon och äpplen; tar man bort getingarna skulle vi få fruktskördar som är helt maskgripna.

Håkan rekommenderar först och främst förebyggande åtgärder. Getingar älskar allt som innehåller animaliskt protein och socker. Täck därför över maträtter och saftglas med lock. 
– Drick aldrig ur en täckt mugg eller läskburk som stått framme. Drycker där en jäsningsprocess pågått lockar också – getingar gillar doften och både vin och öl. Och håll rent på uteplatsen. Getingar styrs av vana, om de vet om att det oftast finns matrester kvar på bordet eller att grillgallret sällan rengörs, gäller det att bryta den vanan. Många kan komma från längre avstånd, getingarna på bakgården behöver inte bo på tomten.
Har du bjudit in till utomhusfest är ett knep att placera ut några godsaker, en bit bort, innan gästerna anländer. Då blir getingarna upptagna med sitt eget kalas. Generellt ska du undvika att vifta för mycket med händerna, särskilt kring getingbon, eftersom det kan uppfattas som en aggressiv handling. Och skulle det hända att du fått en geting innanför kläderna – grips inte av panik, så länge du inte klämmer getingen sticker den dig inte. Lyft i stället på tyget; när getingen ser ljuset hittar den själv ut. 
– Kunden bestämmer, men vi informerar alltid och har ett ansvar att berätta att alternativ finns. Besväras du, tar vi bort boet. Men kan du acceptera att det sitter ett getingbo under takpannan som du inte påverkas negativt av, då har du alltid ett val, säger Håkan Kjellberg.

SÅ HÅLLER DU GETINGARNA BORTA

  • Håll rent på uteplatsen.
  • Rengör grillen.
  • Innan altanmiddagen: ställ ut något sött, som sylt, längre bort.
  • Rensa bort fallfrukt från gården.
  • Undvik söt parfym.
  • Ta bort döda getingar, de lockar till sig fler.

OM DU BLIR STUNGEN
Kontakta genast en vårdcentral om du blivit stucken i munnen, om du är allergisk, fått flera stick samtidigt eller om svullnaden och rodnaden blir kraftig. Får du en allergisk reaktion med symtom som yrsel, nässelutslag, hosta, hjärtklappning eller andningssvårigheter – ring 112.

Publicerat