Du är här

2018-07-18 - Övrigt
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

En skärgård i världsklass

Som att ha en av världens bästa skidbackar, men sakna liftsystem. Det var en av beskrivningarna av Örnsköldsviks skärgård innan projektet ”En skärgård i världsklass” sjösattes. Tio år senare finns det fortfarande utmaningar, men mycket har hänt.

2008 gick startskottet för projektet som så småningom utmynnade i ett EU-projekt där det offentliga mötte upp och satsade tillsammans med privata aktörer. Det har bland annat inneburit investeringar i skärgården på närmare 64 miljoner kronor i infrastruktur, tillgänglighet och marknadsföring.
Samarbetet mellan kommunen, företag och föreningar runt om i skärgården har varit avgörande för projektet. Det privata och det offentliga såg ett gemensamt behov, delade samma vision och i dag är det mycket som blivit mycket bättre.
– Vi får tydliga signaler om att det numera är betydligt fler båtburna turister i skärgården och då inte minst från Österbotten, det vill säga finska båtgäster. Vid ett besök där fick Höga Kusten massor av lovord, säger Maarja Edman, analysansvarig vid Höga Kusten Destinationsutveckling AB.

Ebba Andersson är chef på Ulvö Hotell och hon kan också vittna om att det numera är betydligt fler långväga båtgäster som besöker vår skärgård.
­– För bara några år sedan var det främst Umeå-, Ö-viks-, Kramfors-, Härnösands-, och Sundsvallsbor vid gästbryggan i Ulvöhamn. Nu är det inte ovanligt med stockholmare, finnar, tyskar och holländare, säger Ebba.
Hon applåderar projektet, men ser gärna fortsatta steg för att göra Höga Kustens mest besökta skärgårdsö än mer tillgänglig:
­– Det finns absolut underlag för att ha hotellet öppet året runt, men en förutsättning för det är en fungerande logistik, vilket inte är verklighet under vinterhalvåret.
Där finns onekligen utmaningar. Och som Maarja Edman säger:
– Utvecklingsarbete pågår ständigt. I ett sådant jobb blir man aldrig färdig.

Omfattning av projektet
Ulvön: Totalrenovering av servicehuset. Ny kajanläggning och nya pooler.
Naturhamnar: Nya bryggor, rastplatser, bastur och toaletter.
Köpmanholmen: Totalrenoverad kaj och ny gästhamn.
Örnsköldsvik: Utbyggd gästhamn med fler båtplatser och sjösättningsramp.
Trysunda: Renovering av servicehuset, vandrar-hemmet, butiken, restaurangen, fiskemuseet och gästbryggan.
Inre hamnen: En kaj-promenad byggdes med fler båtplatser och även ett nytt servicehus med vandrarhem och restaurang samt uppställningsplatser för husbilar.
Skeppsmalen: Renovering av gästbryggan samt byggnation av servicehus och ställplatser för husbilar och husvagnar.

Resultat av projektet
Antal gästövernattningar har kraftigt ökat.
Ökad beläggning på turbåtarna
Nya arbetstillfällen
Ökat antal boknings-bara paket
Privata investeringar
Ökade satsningar på drift och utveckling inom Örnsköldsviks kommun
Samarbete över Kvarken
Bildandet av Höga Kusten Destinationsutveckling AB

Dela med dig av denna artikel på: