Du är här

2018-07-08 - Övrigt
Svante Almér och Christer Eriksson med fruar stämde träff på Stadskampingen i Örnsköldsvik. Nöjda turister på genomresa. Foto: Ulf Eklund

Pit stop Örnsköldsvik

Det ena ekipaget norrifrån och det andra från söder. Kompisarna Svante Almér och Christer Ericsson med fruar bestämde sig för att träffas i Örnsköldsvik.
– Här är fint. Jag tycker om kranarna i hamnen, säger Svante.

Stadscampingen i centrala Örnsköldsvik, ett stenkast från gamla järnvägsstationen och resecentrum är en populär plats för människor med husbilar. Kanske ingen plats som man tillbringar hela semestern på, men absolut ett par dagar eller som i det här fallet ett dygn för att sedan fortsätta på sin långa färd genom Sverige.

7ans redaktionsbil bromsar utan förvarning in bredvid Almérs från Österlen i Skåne och Ericssons från Stockholm. De förstnämnda är på väg söderut från Nordkap i Norge och de sistnämnda ska norrut för att så småningom landa i Vilhelmina.
– Vi känner varandra sedan länge. Speciellt våra fruar som varit kompisar från unga år, så vi bestämde att tillbringa en stund tillsammans i Örnsköldsvik, säger Christer.
Någon större erfarenhet av staden har inget av paren, men av intrycket att döma är det positivt.
– Perfekt med närheten till city. Man vill ju kunna promenera till affärer och kanske till en restaurang för att ta sig en öl, fortsätter Christer som har ett imponerande stort ekipage.

Det mäter 3,85 meter i höjd, är 10 meter långt och kräver 2,5 meter av vägens bredd när den är i rullning. Inget för en vanlig söndagsförare, alltså. Att manövrera Mercedesen av årgång 2010 är dock inga problem för Christer – att dess storlek drar till sig nyfika blickar är däremot värre.
– Folk blir alltid som tokiga, de ska ta kort och prata. Då brukar jag bara gå därifrån, säger Christer som köpte den specialbeställda husbilen av den första ägaren för ”en mycket mindre summa” än original-priset på 5 miljoner kronor.

När bilpratet är över riktas blickarna mot hamnen.
– Det där är Foppahallen, va? undrar Svante och pekar. Jasså, Fjällräven center?
– Det är en väldigt massa restauranger, konstaterar Christer och blir förvånad när han får höra att Markus Näslund planerar nybygge där ytterligare en ska till. Att de gamla magasinen försvinner i samband med det, tycker de båda är synd.
– Men kranarna får i alla fall vara kvar, va? Bra, de tycker jag om, säger Svante.
Planen innan avresa är att ta ytterligare en sväng genom stan. Det de hittills hunnit se av Örnsköldsvik har fallit paren i smaken.
– Det skulle kunna vara bättre skyltat för att hitta hit till ställplatsen. Men det är fint här, säger Svante och får medhåll av de övriga.

Dela med dig av denna artikel på: