Politik

Nu startar demokratiutbildning för nysvenskar

Idag drar en ny utbildning i gång i Örnsköldsvik, Demokratiutbildning för nysvenskar, med fokus på att lära nysvenskar om demokrati och rösträtt inför valet i höst.

Det är Studieförbundet Vuxenskolan, tillsammans med Mångkulturellt centrum och politiska partier som representerar i kommunfullmäktie, som ligger bakom den nya utbildningen för nysvenskar. Utbildningen riktigar sig till nysvenskar över 18 som har rätt att rösta i kommun, region och det nationella valet. Ämnet som kommer att diskuteras under utbildningen är demokrati och varför det är så viktigt för Sverige och alla Sveriges medborgare. 

Genom finansiering från Världsklass Örnsköldsvik så är utbildningen kostnadsfri. Den kommer att bestå av tre utbildningstillfällen i mindre grupper och studiecirkelformat. Under tillfällena så kommer det att diskuteras frågor som; vad är demokrati och hur fungerar det, vilka är de politiska partierna i Sverige, vad tycker partierna är viktigt och hur vill de styra Sverige. I utbildningen så kommer det även att förklaras hur röstning under valen går till. Utbildningen kommer att avslutas med ett stormöte den 28 augusti där alla partier representerade i kommunfullmäktige är inbjudna att delta. 

Ett inledande informationsmöte kommer att hållas ikväll, 26/6, mellan kl. 17-19 i stadshuset Kronan.

Publicerat