Du är här

2020-07-12 - Sport & Fritid

Repris: Webb-TV: Sommartest – AquaSkipper

Sommar, sol och bad är tre saker som går hand i hand. Men även om att bara ligga på rygg i vattnet och ta det lugnt kan vara skönt, så är det också kul med lite vattenlekar. Jag har testat en AquaSkipper, en typ av vattenfordon som tar dig fram över vattnet genom att skutta.

Det första du kanske tänker när du ser en AquaSkipper är hur konstig den ser ut. Och lite konstig är kanske just vad den är. AquaSkippern är ett vattenfordon som drivs helt och hållet av dig genom att du studsar. Emil Andersson, som äger flera AquaSkipper, förklarar lite enkelt hur det fungerar.
­ ­– När du trycker neråt i början av ett stuts så skjuter den främre styrfenan dig framåt. Du kan bara fara framåt genom att fortsätta studsa. 

Att ”köra” en AquaSkipper är dock inte det lättaste. Det kan kanske låta enkelt att säga att allt du behöver göra är att studsa, men det gäller att hitta rätt takt och det kan ta många försök innan man kommer in i det. Om du vill ge dig på att pröva studsa runt över vattnet, så får du vara beredd på att få dig några dopp innan du fått in tekniken. 
– En kompis hade köpt en för några år sedan och vi testade den under en midsommar. Det var väll lite svårt, säger Emil med ett skratt. 

När du fått in tekniken så ser det väldigt enkelt ut när du studsar och glider över vattnet. Men se bara till så att du inte tappar takten eller slutar att studsa, annars får du dig ytterliggare ett dopp. 

AquaSkippern är en kul sak att pröva, men det som kanske är roligast är att titta på när andra försöker studsa runt på vattnet. Även för någon som är tränad så är det lätt att bli lite trött i benen eller tappa koncentrationen, och helt plötsligt så ligger man där i det blöta till dina åskådares stora nöje. Och tro inte att det inte kommer hända, förr eller senare så hamnar alla som prövar sig på Skippern nere i plurret. Se bara upp så du inte får dig en kallsup!

 

Fakta AquaSkipper:

  • AquaSkipper är ett vingbaserat vattenfordon som använder människans muskler för att driva den
  • Lanserades i USA år 2003
  • Den är baserad på den snarlika svenska uppfinningen Trampofoil
  • Liknande fordon har funnits sedan 50-talet då fordonet Wasserläufer skapades i Tyskland, en stor och otymplig sak som inte sågs som något annat än en tokig uppfinning
  • Fordonet kan inte bara vara ett roligt sätt att ta sig över vattnet, utan kan också vara ett bra träningsredskap, då du helt driver den med din kropp
  • Går även under namnen Waterbird, Vattenloppa och Hydrofoil
Dela med dig av denna artikel på: