Hus & Trädgård

Sommarsolståndet ute på Tvillingsta koloniområde

När koloniodlarna firade Sommarsolståndet den 21 juni ute i det sommarfagra Tvillingsta, hade den senaste tidens hårda vindar mojnat och solen värmde svagt bakom tunna molnslöjor.

Det var som att vädergudarna ville belöna oss, som firade midsommar på årets ljusaste dag! Hungriga fågelungar ”ropade” efter mera mat från holkarna runt koloniområdet, midsommarblomster, smörblommor och syrenerna var nästan utblommade och koloniodlarna har redan börjat skörda sin första sallad.
Sommaren, som kom igång tidigt i år trots den snörika vintern, hade hunnit långt vid midsommartid. Det var gott om blommor och grönt att pryda den lilla midsommarstången, som i god samarbetsanda glatt iordningställdes. Alla var nöjda med resultatet av något som vi gemensamt skapat utanför den egna kolonilotten. Det goda samarbetet stärker även vår vikänsla. Vid den efterföljande kaffestunden med fika och glass informerades deltagarna om midsommartraditioner.

Anja deklamerade en nyskriven och frispråkig vers på samma tema. Det pratglada gänget avslutade firandet med en frågetävling om sju sorters ängsblommor. Det blev jämna poäng mellan de tävlande och kunniga lagen. Avslutningsvis hjälptes vi åt med att plocka undan, efter ännu ett trevligt firande i god gemenskapsanda.

De första regndropparna strilade ner från allt mörkare moln, just när vi var färdiga. Vi hade alltså tur med vädret även denna gång. Nu kan vi se fram mot kommande träffar såsom ”Tistelträffen” i juli och Surströmmingsträffen i augusti. Men det blir säkert flera spontana och glada träffar, för de sociala koloniodlarna innan dess.

Midsommarsolståndet

 

Nu är den här den ljusa midsommarnatten,
vid det magiska sommarsolståndet.
Då pojkarna så glatt lyfter på hatten
och flickorna nästan mister förståndet.

 

De dansar, sjunger, leker och hoppar,
runt den ståtliga midsommarstången.
Flickorna plockar sju blommor med knoppar
och drömmer sen om den väntande lången.

Lik älvornas lättfotade mystiska dans,
de tappar nu både vett och sans.
När de så småningom börjar vakna,
är de mer eller mindre nakna,
medan pojkarnas har börjat slakna.  

                                            
Anders Edlund

Publicerat