Du är här

2019-07-04 - Miljö

Ingen vattenbrist i kommunen, men var ändå sparsam

Just nu råder det vattenbrist i vissa delar av landet. Örnsköldsviks kommun har klarat sig från vattenbristen men Miva uppmanar ändå alla att var sparsamma med vatten.

Det råder framförallt vattenbrist i områden där man tar dricksvatten från grundvattnet, detta på grund av att det regnat och snöat ovanligt lite de senaste åren och det därför finns mindre grundvatten än vanligt. 

Örnsköldsviks centralort förses med vatten genom Gerdals vattenverk som tar in råvatten från Lövsjösjön för att stärka tillgången på grundvatten. Just nu råder det ingen vattenbrist i kommunen, men Miva uppmanar ändå alla att använda vattnet på ett smart sätt och att inte slösa. Ju mer vatten som förbrukas desto mer blir nersmutsat och måste renas innan det kan släppas ut i naturen igen. 

Lite tips för att dra ner på din vattenförbrukning:

  • Åtgärda kranar och toaletter som står och droppar eller smårinner när de inte är i bruk. En droppande vattenkran kan slösa över 50 liter vatten varje dygn.
  • Duscha kortare tider. En dusch på 3 minuter motsvarar i snitt 36 liter varmvatten och en dusch på 10 minuter i snitt 120 liter. Duscha kortare tider för att spara på vattnet.
  • Kör bara diskmaskinen när den är full och inte onödigt ofta. En disk med diskmaskin förbrukar ungefär 15 liter vatten.
  • Försök, när det är möjligt, att bara bevattna trädgården med insamlat regnvatten istället för kranvatten.

Du kan läsa mer om hur du sparar in på vattnet på Mivas hemsida

Dela med dig av denna artikel på: