Övrig sport

Imorgon är det Kubbyra i Sidensjö

Tommy Tjernström, som i fjol tog över som kubbgeneral efter Lennart Sundwall, ser fram emot den sjuttonde upplagan den första lördagen i augusti när den omtyckta och välbesökta Kubbyran avgörs på Sidensjö IP.

Ifjol deltog drygt 80 lag och Tommy hoppas och tror att det blir något liknade även i år. Lagen består av 4-6 spelare och inleds med gruppspel och efterföljande slutspel fram till den stora finalen på lördag afton.
– Det kommer att bli en riktig folkfest i Sidensjö denna dag med uppemot tusen personer; spelare, funktionärer och besökare. Det blir även hoppborg och barntält samt grillat och gott, säger Tommy entusiastiskt.

Arrangemanget är otroligt viktigt rent ekonomiskt för att klubben ska kunna bedriva sin fotbollsverksamhet, berättar han. Många funktionärer behövs, 30-40 av klubbens ungdomar och föräldrar ställer upp och ser till att allt fungerar på bästa sätt.
– Det roligaste med Kubbyran är att det är en tillställning som drar mycket folk till Sidensjö varje sommar, byn blommar verkligen upp, en glädjens dag, en sidensjödag då man träffas, har roligt och umgås, säger Tommy och tillägger:
– Vi har oftast haft tur med vädret och nu hoppas vi bara att vädrets makter även är nådiga till årets tävling.

Ifjol var det Kubbs som tog hem segerchecken på 10.000 kr.
Vilka som vinner årets upplaga, det får vi veta på lördagafton den 4 augusti .

Mer info om kubbyran kan du hitta på klubbens hemsida: www.laget.se/sidensjoik

Lite fakta om kubbens historia
När kubb började massproduceras för den svenska marknaden marknadsfördes spelet ofta som att det vore ett spel som uppfanns av vikingarna och spelats på Gotland. Men det finns inga källor som helt säkert kan styrka det. Egentligen har spelet anor redan från det forna Egypten, också i England spelade man någon form av kubb redan under 1300-talet. Gotland var dock först ut med att anordna VM i kubb år 1995. Det finns flera olika uppgifter om kubbens historia och varifrån namnet härstammar. En sägen säger att man ursprungligen använde vedkubbar som spelpjäser, därav skulle spelet ha fått sitt namn.


 

Publicerat