Du är här

2018-06-17 - Samhälle
Linda Lundin, Mats Olsson, Johanna Lundström och Niclas Lundin (ordförande) är de fyra grundarna till Vardagsrummet. I styrelsen ingår också Sören Berggren och Anneli Vigren. Foto: Håkan Nordström

Ett vardagsrum för alla

Vardagsrummet har varit igång i ett drygt år och lokalen på Lasarettsgatan 9 har för många blivit just vad det heter ­– ett vardagsrum. Nu tilldelas den ideella föreningen Bildas Kulturstipendium 2018.

De fyra grundarna till Vardagsrummet hade var för sig gått och burit på i stort sett samma tankar under flera år när de en dag satte sig ned för att fundera över vad de kunde åstadkomma tillsammans.
– Min ingång var att jag funderade över att det nog fanns många i Ö-vik som satt ensamma i sina vardagsrum, säger Mats Olsson.
– Vi ville skapa en plats där människor kan mötas och bara vara, fortsätter Niclas Lundin.
– En plats dit man kan komma och där ingen förväntar sig något av en, förklarar Linda Lundin.

Vardagsrummet är en ideell förening och verksamheten bygger på de värderingar som styrelsemedlemmarna har.
– Vi är alla kristna och vi vill bjuda in människor för att träffa människor, oavsett inriktning och livsåskådning, säger Mats.

Det goda samtalet, tänkande, tro och kreativitet är några av ledorden, men man är noga med att det inte finns någon förväntan på de som besöker Vardagsrummet att de ska dela grundarnas tro.
– Det är just samtalet som är det viktigaste, att samlas kring ett intresse snarare än kring åsikter, poängterar Niclas.

När Vardagsrummet drog igång i april 2017 var tanken att prova sig fram i liten skala över sommaren och sedan göra en utvärdering.
– Då bestämde vi oss snabbt för att fortsätta. Vi möter människor som säger att det här har blivit deras vardagsrum, berättar Mats.

Det kostar inget att komma hit, inte heller verksamheterna som erbjuds kostar något – men man kan bli stödmedlem för en krona om dagen.
– Vi kan ha aktiviteter där de som kommer är allt från 20 till 75 år, vi möts över generationsgränser och över kulturella bakgrunder. Kommer man hit ska man vara beredd på att få nya insikter, säger Johanna Lundström.

Bland verksamheterna finns exempelvis ”Sällskap och spel” som är precis vad det låter, ”Vardagsrummet Live” och jamkvällar med musiken i fokus, ”Poetiskt knytkalas” där man är välkommen med egna eller andras texter – eller bara för att lyssna, och ”Kreativa Rummet” där det egna skapandet är det viktiga.
– Vi har också Vardagsrummet Ung på söndagar i samarbete med Elim, EFS och Svenska kyrkan, berättar Johanna. Det är drop in och vi erbjuder läxhjälp, häng, olika aktiviteter, samtalsgrupper på skilda teman, middag och en andakt för de som vill. Vi har kört sedan februari och det har fungerat jättebra, det brukar vara ett tjugotal ungdomar som samlas här i en trygg och kreativ miljö. Många som kommer har invandrarbakgrund, vissa är här varje söndag – det har blivit en viktig plats för dem.

Vardagsrummet Ung har öppet även i sommar varje söndag mellan 16 och 19.

En annan aktivitet är ”Vardagsrummet bjuder in” där man  nu på tisdag, 19 juni, har fotografen Leif Wikberg och journalisten Elin Holmberg på besök för att berätta om sina reportageresor till Rumänien där en av resorna mynnade ut i utställningen ”Femeie” som skildrar de romska kvinnornas vardag. Utställningen visas just nu på Pingstkyrkan.

I samband med den kvällen tilldelas Vardagsrummet också Bildas Kulturstipendium 2018 med motiveringen:
”Det som Vardagsrummet har gjort i Örnsköldsvik när det gäller kultur, kreativitet och folkbildning, liknar ingenting som gjorts tidigare. De trodde på sin idé och har nu lyckats utöka sin verksamhet till att nå fler målgrupper och även målgrupper som normalt sett inte konsumerar kultur. I dag är Vardagsrummet ett etablerat begrepp i Örnsköldsvik.”

Läs mer om Vardagsrummet på deras hemsida eller på Facebook.

Dela med dig av denna artikel på: