Samhällsinformation

Så räddar du hunden från varm bil

Varje sommar får polisen många samtal om hundar som lämnats kvar i varma bilar. Så här går du till väga för att rädda en hund som riskerar att drabbas av värmeslag.

Medan utetemperaturen ligger på behagliga 22 grader, kan det vara så hett som 85 grader inne i en bil. Veterinärer behöver årligen behandla djur som fått värmeslag efter att ha lämnats kvar i varma fordon. 

Så här skriver Polisen på sin hemsida hur du ska agera om det kvarlämnade djuret verkar medtaget och hälsan är i fara.
1. Försök hitta ägaren av bilen.
Tips: Står bilen på en parkering vid en stormarknad, be personalen ropa ut registreringsnumret i butikens högtalare. Du kan också sms:a registreringsnumret till Transportstyrelsen och nummer 72503. För en kostnad på tre kronor får du ett sms tillbaka med ägarens namn. Sök på namnet efter telefonnumret.
2. Kontakta polisen.
Ring antingen 11414 eller 112 beroende på hur krisartad situationen är.
3. Notera registreringsnummer.
4. Notera klockslag och tidpunkter.
5. Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses.
6. I nödfall krossa rutan (om möjligt ha ett vittne).
I ett Facebookinlägg skriver Örebropolisen så här om den saken: "Som grund är det skadegörelse att slå sönder en ruta men straffrihet kan fås om man hävdar att man handlat i nöd."

Ett tips till dig som hundägare är att ha en temperaturmätare i bilen, synlig även för förbipasserande. Lämna också en lapp med ditt telefonnummer i fönsterrutan.

Publicerat