Du är här

2018-06-11 - Nyheter/Reportage
  • Foto: Jörgen Jensen
  • Foto: Jörgen Jensen
  • Foto: Jörgen Jensen

500 engelsmän besöker Örnsköldsvik

Idag måndag gästar det brittiska kryssningsfartyget Saga Pearl II hamnen i Örnsköldsvik.
– Fem bussar har tagit passagerarna på utflykter och även till Ulvön, berättar Mia Karlsson, Höga Kusten Destinationsutveckling.

Saga Pearl II, sjösatt 1981, har hälsat på i Örnsköldsvik förut. Då som nu stannar hon från morgon till kväll, och även denna gång arrangeras en mängd aktiviteter för de cirka 500 passagerarna som mestadels består av engelsmän.

– Det kommer hända lite saker. Hälften av dem har bokat utflykter. Ett gäng ska till Själevads kyrka, ett annat till Skuleberget där de får lite ”swedish fika”, några besöker centrum medan två fulla busslaster ska vidare till Ulvön, säger Mia Karlsson, verksamhetschef på Höga Kusten Destinationsutveckling, som tillsammans med Cesam och Örnsköldsviks kommun sytt ihop paketen med aktiviteter.

I turistbroschyren ombord Saga Pearl II har resenärerna fått läsa om Örnsköldsvik. Förutom löftet om att få uppleva ”swedish fika”, lyfter den bland annat fram Ting1, Fjällräven center och Örnparken.

– Där står det exempelvis ”we will walk in the Eagle Park”, vilket ju låter väldigt flådigt, säger Mia Karlsson.

Att ett stort fartyg som Saga Pearl II med så många passagerare väljer att återkomma till Örnsköldsvik samtidigt som den inte stannar till i Stockholm, menar Mia är ganska unikt.

– Vi har visat att vi kan leverera. Ö-vik har en jättefin hamn som ligger väldigt nära för den här typen av kryssningsturism. Här finns en massa saker att göra.

Mia Karlsson hoppas att gästerna återvänder.

– Det ligger i Höga Kustens Destinationsutvecklings strategiska plan att fortsätta lobba för kryssningsfartyg. Vi får inte så många gästnätter, men passagerarna lämnar väldigt mycket pengar efter sig – det är jätteroligt att se dem när de kommer tillbaka med sina påsar. För en måndag är det väldigt värdefullt.

Just Saga Pearl II kommer dock inte att synas till i Örnsköldsviks hamn nästa år. I februari gör hon sin sista resa innan pension, då till Afrika, innan det rederi hon tillhör ersätter henne med det splitternya fartyget Spirit of Discovery.

Dela med dig av denna artikel på: