Nyheter/Reportage

Kampanj mot lupiner

Blomsterlupinen är en invasiv främmande art som både konkurrerar ut vanliga ängsblommor och hotade arter i näringsfattiga miljöer, så som magra ängsmarker och vägkanter. Under vecka 24 genomför därför kommunen en kampanj för att uppmana allmänheten att bekämpa lupiner i vår natur.

– Blomsterlupiner sprider sig lätt med frön. Det är därför extra viktigt att bekämpa dem nu innan de bildar frön eftersom de är mycket tåliga och kan överleva i jorden upp till 50 år, säger Johanna Matinell, biolog vid Örnsköldsviks kommun.

Om du upptäcker blomsterlupiner på din mark, ta bort dem så de inte sprids vidare – ju tidigare desto bättre. Var försiktig, för i samband med att man tar bort dem är risken för spridning extra stor. Rester av lupinerna ska inte läggas i komposten eftersom de kan spridas med kompostjorden. Istället rekommenderas du att lämna dem vid någon av MIVAS återvinningscentraler i kommunen. Lupinerna ska då lämnas som brännbart avfall i genomskinliga plastsäckar.
Läs mer om hur du går tillväga på www.miva.se/sorteringsguide.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tänk på att det inte är tillåtet att bekämpa växter på annans mark utan tillstånd från markägaren. Eftersom det fortfarande är torrt i skog och mark och eldningsförbud råder får du inte bränna lupinerna. Tänk även på att inte utsätta dig själv eller andra för trafikfara längs vägkanten.

Publicerat