Nyheter/Reportage

Skorpedsbo Årets Skogspatron

Tidningen Anläggningsvärldens Skogspatronpris 2018 går till Lars Hellgren, från Skorped uppfinnare av frontsandaren Exero EX100.

Tidningen Anläggningsvärlden, affärstidningen för entreprenad-, skogs- och transportbranschen instiftar priset ”Årets Skogspatron”. Priset ska delas ut till någon som under det gångna året bidragit till att göra arbetsmiljön säkrare för de som arbetar och verkar inom det svenska skogsbruket.

Priset består av en stövelknekt i form av en ”brukspatron”, tillverkad i gediget gjutjärn på Alunda järngjuteri samt en penningsumma på 10 000 kronor som skänks till antimobbingorganisationen Friends i pristagarens namn.

2018 års pris tilldelas entreprenören Lars Hellgren på företaget Exero i Skorped, som tagit fram ett smart tillbehör för lastbilar. Tillbehöret, Exero EX100 är en sandspridare som man monterar i fronten på lastbilen och vid behov kan man sprida sand under framhjulen på lastbilen, vilket innebär att man snabbt kan skapa hög friktion, även på glashalt vägunderlag.

– Exero EX100 är en mycket smart innovation som ökar säkerheten för de som kör timmerbilar, ofta på dåliga vägar och med obefintlig halkbekämpning. Ett fullastat skogsekipage väger över 60 ton och är inget man vill åka i diket med. Därför delar vi med glädje ut priset till Lars Hellgren som tagit fram en synnerligen enkel och smart produkt för ett säkrare skogsbruk, säger Per Eriksson, ansvarig utgivare för Anläggningsvärlden.

Priset delades ut den 2 juni i samband med Svenska Maskinmässan på Solvalla.

Publicerat