Hus & Trädgård

Nationaldagsfirande i det gröna sköna Tvillingsta

När ett gäng hurtiga och positiva odlare samlades för att fira nationaldagen ute på Tvillingsta koloniområde, där pergolan var smyckad med svenska flaggor och ängsblommor, var det lite av ”Vårvindar friska” i luften.

De glada deltagarna, som inte har svårt att hålla humöret uppe, lät sig inte påverkas av att den sköna sommarvärmen dragit sig tillbaka ett tag. Försommaren och värmen kom tidigt i år och den snörika vintern är ett minne blott. Häggen hade redan blommat ut och syrenerna var i blom liksom midsommarblomster och smörblommor, som om det redan var midsommar.

Nationaldagsfirandet inleddes med information om regler för flaggning och om vad en nation är. Vi kan konstatera att vi har en hel del att vara stolta över i vårt Sverige, men vi är lite vilsna och försiktiga när det gäller att våga visa det. Ett sätt är dock att fira vår nationaldag ute i det gröna, vilket vi gjorde. Anja läste den specialskrivna dikten ”Du fria och sköna” som hyllning till Sverige, varefter vi gemensamt sjöng ”Du gamla du fria”. Anita F. bjöd på goda hembakade kakor till det efterlängtade kaffet med den traditionella prinsesstårtan. En rad roliga historier berättades under tiden, vilket lockade till glada skratt.

Vi hann också med några sommarsånger, innan det var dags för en frågetävling på temat om våra regenter genom tiderna. Svaren på frågorna visade att det inte är något större fel på historiekunskaperna i detta mogna gäng. Det gäng som sedan hjälptes åt att plocka undan, efter ett trivsamt firande i god gemenskap. Det är ju alltid ”högt i tak” i en pergola, vilket har blivit något av vårt ”signum” vid våra träffar.

Firandet av sommarsolståndet den 21 juni blir nästa träff, om vädret tillåter. Men det ska mycket till för att hindra härdade koloniodlare att ses ute i det gröna i vårt sköna koloniområde i Tvillingsta. 

Anders Edlund

Publicerat