Natur

Skicka in fästingar till SVA

Har någon i din familj eller ditt djur haft fästingar? Skicka då in fästingen till Statens veterinärmedicinska anstalt. SVA samlar just nu i fästingar från Norrland för att analysera ifall de bär på smittor.

Klimatförändringen går fortare och är mer omfattande i norr än i övriga världen. Fästingar är effektiva smittbärare och deras utbredning påverkas av klimatförändringen. Fästing har nu även setts på renar. Det finns många blodsugande fästingarter som kan överföra infektioner till människor, däggdjur och fåglar.

– Den nordliga utbredningen av den vanliga fästingen, Ixodes ricinus, ökar och förväntas fortsätta öka i Sverige, Finland och Norge. Taigafästingen, Ixodes persulcatus, ökar också i utbredning, främst norrut längs kusten i Sverige och Finland. Båda dessa arter har stor betydelse som bärare av zoonotiska infektioner, sjukdomar som kan överföras mellan djur och människa, säger forskare Ann Albihn vid SVA.

Betydelsen av den nordliga spridningen av fästingar och sambandet med fästingburna sjukdomar är inte helt klarlagd. Kända sjukdomar som identifierats hos djur eller människa är anaplasmos (betesfeber), babesios (sommarsjuka), borrelia och fästingburen encefalit/hjärnhinneinflammation (TBE).

Som en del av forskningsprojektet CLINF så samlar nu SVA in fästningar för identifiera och undersöka klimatförändringens effekter på den geografiska spridningen och epidemiologin för människors och djurs infektionssjukdomar i den nordiska regionen och i Ryssland. För att underlätta arbetet så vill SVA ha hjälp av allmänheten att samla in fästingar.

Då du skickar in fästingen så bör den förpackas i en väl försluten plastpåse, i folie eller i ett rör eller burk med lock. Fästingen får vara levande eller död. Flera exemplar får skickas in. Först ska man dock fylla i ett formulär på SVA:s webb med olika uppgifter om sitt fynd. Förpackningen ska märkas med samma kod som du har då du fyller i formuläret. Insamlingen pågår till den sista oktober.

Publicerat