Skola & utbildning

Sommarens blötaste fest

Den 8 juni bjuds högstadie- och gymnasieungdomar, till reducerat entrépris, exklusivt in till Paradiset och ”Sommarens blötaste fest”. Mellan klockan 18-22 väntar både tävlingar, bad och utmaningar.

– Den som vågar kan bland annat anta utmaningen att gå på lina över vattnet. Men alla aktiviteter är så klart valfria, det går bra att bara ta det lugnt också, säger Birgitta Edin Westman, Brå-samordnare och utvecklingsstrateg på Örnsköldsviks kommun.
Exempelvis inne på spa-avdelningen.
– Det är ett område som ungdomar vanligen inte har tillträde till, så det är ju roligt. Och entrépriserna för kvällen är kraftigt subventionerade; i entrén betalar du antingen 40 eller 80 kronor, beroende på om du vill gå på spa eller inte.
Mat och dryck finns att köpa på plats. För de som fortfarande är sugna på umgänge eller fika håller Vardagsrummet vid Hotell Focus öppet till midnatt. 

Den som hellre vistas utomhus kan göra det i Strandparken och kostnadsfritt och utan föranmälan pröva på Archery tag, ett tävlingsspel där deltagarna utrustas med pilbåge och mjuka skumgummipilar. 
– Det är en ganska ny företeelse. Antingen testar man lite, eller så kan man dra ihop ett gäng och tävla lagvis. 
Utspark-18 är ett samarrangemang av Brå Örnsköldsvik, Paradiset, UNF ungdomsförening, Skolkyrkan, Vardagsrummet med flera, för att fira början på sommarlovet – en tid som tidigare under åren varit förknippad med förtäring av en del alkohol.
– Det här gör vi för att ungdomar ska erbjudas ställen där de kan ha roligt tillsammans. Förhoppningsvis blir det en av de roligaste kvällarna denna sommar.

De senaste tio åren har alkoholförtäringen bland Örnsköldsviks niondeklassare halverats. Enligt den årliga CAN-undersökningen, sjunker den även bland gymnasieelever i årskurs 2. 
– Men vi vet också av erfarenhet att det här är en helg då några gör sin alkoholdebut, med följder som olyckor och att man gör saker man egentligen inte vill göra. Tyvärr existerar även droger i dessa sammanhang. 
Under kvällen arrangeras därför bilburna Vuxna på stan och som vanligt är det samling vid Café UH, klockan 21, där information ges till de vuxna som vill vara med. 
– Den som har möjlighet får gärna röra sig runt i bil vid badplatser, parker och grillplatser. Det är alltid några som arrangerar egna fester. Vuxna behövs i miljöer där unga vistas, vi vet att ungdomarna själva tycker att det känns tryggt, säger Birgitta Edin Westman.

Publicerat