Nyheter/Reportage

Poängsystem ska ge rättvisare hyror i Västernorrland

Hyresgästföreningen har gjort en överenskommelse med de allmännyttiga bostadsbolagen i Västernorrland om att införa systematisk hyressättning, det vill säga att varje lägenhet kommer poängsättas utifrån specifika egenskaper och få sin hyra baserad på dessa. Syftet med systemet är att ge rättvisare hyror.

Poängsystemet finns redan i ett antal kommuner runt om i landet, men det som nu ska införas i Västernorrland är unikt. Här omfattar systemet nämligen ett helt län, inklusive sju kommunala allmännyttiga bostadsbolag.

– Det är glädjande att arbetet nu resulterat i den här överenskommelsen. Poängsystemet kommer att ge en tydlighet i hyressättningen, då hyran blir jämförbar mellan olika områden, olika nivåer på lägenhetsstandard och så vidare, säger Erik Bengtsson, förhandlare.

Balkong, kakelugn och bra läge är exempel på faktorer som kan höja hyran, medan bottenvåning, buller och kokvrå är exempel som kan sänka densamma.

Rätt hyra avspeglar hyresgästernas gemensamma värderingar om vad som är god kvalitet i bostaden och i området den ligger i. En korrekt satt hyra är viktig för att skapa större rättvisa mellan hyresgäster, men också för att utveckla hyresrätten som boendeform genom att underlätta prissättningen av ett mer varierat utbud.

– Alla hyresgäster kommer att få en sammanställning hemskickad med deras lägenhets standard och utrustning. En del har även fått fylla i en enkät om lägets betydelse för bostaden, säger Mitthems vd Lotta Björklund till tidningen Hem & Hyra.

 
Publicerat