Motor

Örnstråket ­– ett givet inslag på nationaldagen

Örnstråket, eller Alla tiders rally som det också kallas, arrangeras i vanlig ordning i morgon på nationaldagen den 6 juni.
Allt är upplagt för bil- och motornostalgi.

Den 6 juni är även den motorhistoriska dagen, vilket innebär att Norrlands Motorhistoriker i Örnsköldsvik återigen arrangerar det närmast omåttligt populära Örnstråket.
­– Tanken var att hålla anmälningstiden öppen under hela maj månad. Men redan efter fyra dagar var det fullt, vilket innebär 120 bilar, säger Niklas Nyström i arrangörsstaben.

Samling och registrering sker 8.30 till 09.30 och arrangörerna gläds över att så många åskådare tar tillfället i akt och följer rallyt på olika ställen utmed färdvägen. Deltagarna får svara på ett flertal kluriga frågor vid flera stationer där det också finns möjlighet att stanna och umgås en stund med andra och inte minst köpa fika.
Årets veteranbils- och familjerally blir den 22:a upplagan och även den här gången samlas bilar, ägare och familjer vid Fjällräven Center. Med start för första bilen 10.00, sker det närmare tio mil långa rallyt utan fartsträckor innan det blir målgång, uppställning, mat och prisutdelning vid Veckefjärdens golfbana.

Bland många fina gamla ekipage deltar Erik Thalén, med sin Lincoln Sport Sedan från 1951.
­– Jag köpte bilen i USA för fyra år sedan. Den såldes ny i Beverly Hills och haft två tidigare ägare, berättar Erik som då och då tar en tur med sin fina bil.
– Jag tycker det är roligt. Även med cyklar och mopeder, fortsätter Erik och ser fram emot morgondagens veteranbilsrally.
Ett synnerligen trevligt sätt för likasinnade att träffa varandra och umgås.

Publicerat