Politik

S-löftet: Stärkt elevhälsa och sommarjobb till alla

Psykisk ohälsa är ett snabbt växande folkhälsosjukdom, och andelen 13- och 15-åringar som lider av psykisk ohälsa har fördubblats de senaste 30 åren. Mot den bakgrunden går Socialdemokraterna i Örnsköldsvik ut med ett vallöfte om satsningar på området.

– Psykisk ohälsa är inget enskilt problem för den ensamme, utan ett samhällsproblem som berör oss alla. Det innebär att i Sverige är det 200 000 unga som går till skolan och mår dåligt, säger Emil Nordfjell, ordförande i SSU Örnsköldsvik.

Det skulle innebära att i runda tal 1000 unga i Örnsköldsviks kommun är drabbade. 

I ett pressmeddelande säger sig Socialdemokraterna i Örnsköldsvik vilja hitta nya metoder att i tid upptäcka barn och elever som mår dåligt, bland annat genom samarbete mellan elevhälsovård och andra aktörer inom bland annat hälso- och sjukvården.
– När vi får larmrapporter om att varannan tjej på gymnasiet mår psykisk dålig så måste vi i vuxenvärden reagera och vi socialdemokrater har lyssnat på vårt ungdomsförbund SSU, säger Kristoffer Park, ordförande för Socialdemokraterna i Örnsköldsvik som fortsätter:
- Vi har målet att tillhöra en av Sveriges bästa skolkommuner och då är det oerhört viktigt att våra barn och unga mår bra.

Socialdemokraterna talar om att satsa på fler kuratorer, stärka deras roll och se till att alla elever har samtal med elevhälsan, det som ibland kallas screening, så att skolan och samhället tidigt har möjlighet att förebygga och upptäcka psykisk ohälsa.

Ett annat SSU-förslag som nu blir vallöfte är att erbjuda alla ungdomar som går på gymnasiet sommarjobb inom kommunen.
– Det är viktigt att vi ger våra unga möjligheten att prova på yrkeslivet och att tjäna sina egna pengar. På lång sikt kan det också ge en bieffekt genom att fler som lockas av att jobba inom yrken där vi idag redan ser stora behov av att rekrytera nya medarbetare, avslutar Kristoffer Park.

Publicerat