Miljö

Plastskräp från havet blir till jollar

Plastskräp från havet som samlas in ska återanvändas och göras jollar av i ett nytt projekt som Håll Sverige Rent startar tillsammans med Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarsällskapet.

Runt 8 miljoner ton plast hamnar varje år i haven. I Sverige så är Bonuskusten mest drabbad där det varje timma spolas in skräp motsvarande fem fulla badkar och plast består av en stor del av det skräpet.

Nu ska mycket av skräpet som samlas in återvinnas och gjutas om till optimistjollar. Projektet, som är döpt till Optimist för havet, ska sprida kunskap om den marina nedskräpning och att visa att mycket av det skräpet som är skadligt för havet egentligen också är en användbar resurs som går att återanvända. 

– Vi vill dels berätta om det stora miljöproblemet med all plast i havet. Men vi vill också visa att plasten faktiskt är en resurs som går att återvinna och som inte borde hamna utanför återvinningssystemet, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Sjöräddningssällskapet har optimerat fyra av sina miljöräddningssläp till att även fungera för att samla in plast från havet.

– Det är ett bra sätt för oss att utnyttja våra resurser och hjälpa till. Våra frivilliga och medlemmar har en stark relation till havet och vi vill vara med och få fler att få upp ögonen för vilket problem plasten i havet är, säger Niklas Jendeby på Sjöräddningssällskapet.

Starten på projektet sker under Volvo Ocean Race i Göteborg och kommer att fortsätta på olika platser under sommaren, bland annat under Allsvenskan i Örnsköldsvik. Förutom att samla in och återvinna skräp så kommer också projektet att åka runt i Sverige och informera barn och unga i segelklubbar och skolor om den marina nedskräpning.

– Genom Optimist för havet vi vill skapa framtidstro om att flödet av plastskräp till havet kan minska och att vi alla kan vara en del av lösningen genom att helt enkelt inte skräpa ner. Tillsammans med våra 100 000 medlemmar och 340 klubbar kan vi verkligen göra skillnad. Vill vi ta vårt ansvar för miljön och för vår idrottsarena – våra hav och sjöar, säger Marie Björling Duell, förbundsdirektör på Svenska Seglarförbundet.

Publicerat