Nyheter/Reportage

Uppdrag: Kompetensförsörjning

Örnsköldsviks företag behöver locka till sig kvalificerad arbetskraft från andra landsdelar och länder – men för att de nya medarbetarna ska vilja stanna gäller det att bland annat lösa frågor som sysselsättning för deras partner. Medflyttandeservice är en satsning som ska hjälpa till med den biten.

Bakom nysatsningen, som delvis finansierats av Världsklass Örnsköldsvik, står Destination Jobb som sedan fem år tillbaka arbetar med olika aktiviteter kopplat till kompetensförsörjning. Stort fokus har legat på att inspirera och informera ungdomar om möjligheter i arbetslivet, men i februari togs ett nytt kliv när Medflyttandeservice lanserades i samarbete med Kornboden, Manpower och Adecco.
– Det här föddes som en önskan från våra medlemsföretag att få hjälp med sina externa rekryteringar, förklarar projektledaren Kristin Hägglund.

Kompetens inom specialistområden går inte alltid att hitta lokalt, och när någon ska lockas hit från annat håll gäller det att kunna erbjuda helhetslösningar för deras familjer. Var ska de bo? Var ska barnen gå i förskola och skola? Och sist men inte minst: Vad ska partnern sysselsätta sig med?
– Det vi börjar med när den medflyttande träffar mig är att fokusera på det sociala och få dem att känna sig välkomna, berättar Kristin.
Det är den första nivån av tre i Medflyttandeservice koncept, som syftar till att öka den medflyttandes chanser att hitta jobb eller studier utifrån sina önskemål. En av Kristins senaste klienter kom på kort tid i kontakt med sju olika företag och har varit på intervjuer hos flera av dem.
– Jag skulle vilja att våra medlemsföretag ser Medflyttandeservice som ett ess i rockärmen när de rekryterar, säger Kristin. Det här handlar både om hur vi kan locka hit folk och om hur vi kan få dem att vilja stanna kvar.

Till sin hjälp har de en databas för kompetensmatchning som utvecklats med hjälp av IT-säkerhetsföretaget Clavister. Än är den begränsad till IT-branschen, men målet är att den ska omfatta desto fler.
– Ofta kan den medflyttande fylla en lucka i en annan bransch, säger Henrik Olsén, rekryteringsansvarig på Clavister.
I deras lokaler på Sjögatan arbetar specialister från 24 länder, så lyckade rekryteringar är en nyckelfråga för dem.
– Det är inte billigt att rekrytera, konstaterar Henrik. Om man använder en rekryteringsfirma får man räkna med att lägga motsvarande 2,5 till 4 månadslöner, beroende på roll, när det gäller IT-specialister.
– Och då vill man förstås att familjen ska stanna kvar och trivas, fyller Kristin i.

Nu ser de båda fram emot vad som kan visa sig vara årtusendets hittills bästa rekryteringstillfälle i Örnsköldsvik: O-ringen i slutet av juli.
– Vi kommer att ha 25 000 besökare i stan, varav många är universitetsutbildade, säger Henrik. Förhoppningsvis ska några tycka så mycket om Ö-vik att de stannar kvar.

Medflyttandeservice tre nivåer
Nivå 1: Välkommen till Örnsköldsvik!Ett första samtal med en översiktlig beskrivning av arbetsmarknaden baserat på medflyttarens intressen och bakgrund. Vid intresse bokas möte med Arbetsförmedlingens representant.
Nivå 2: Kom igång med jobbsökandet
Tre individuella rådgivningssamtal/karriär-samtal för medflyttande hos Adecco, Kornboden eller Manpower. Kartläggning av kompetens, styrkor och prioriteringar, CV-feedback samt information om Örnsköldsviks arbetsmarknad med utgångspunkt medflyttarens kompetens- och sökområde.
Nivå 3: Fokuserat jobbsökande med personlig jobbsökarstrategi
Möjlighet för medflyttaren att lägga till fler individuella rådgivningssamtal eller karriärsamtal hos de anslutna rekryteringsföretagen.

Publicerat