Nyheter/Reportage

Länsstyrelsen tar över djurärenden från polisen

Från den 1 juni så kommer länsstyrelserna att ta över en del av Polismyndighetens arbetsuppgifter med djur. Förändringen genomförs för att renodla polisens arbetsuppgifter och göra det möjligt för polisen att fokusera på kärnverksamheterna.

Länsstyrelsen tar över huvudansvaret enligt djurskyddslagen för att transportera, förvara, sälja, skänka bort och låta avliva omhändertagna djur, och de flesta av polisens uppgifter enligt lagen om tillsyn över hundar och katter flyttas också över till länsstyrelserna.

Polisen kommer dock fortsätta att ha ansvar över de uppgifter som kräver särskilda polisiära befogenheter och kompetenser, såsom att utreda brott och ingripa i akuta situationer enligt djurskyddslagen och tillsynslagen under kvällar, nätter och helger. Polisen kommer också att fortsätta ge länsstyrelserna en handräckning i ärenden där polisens befogenheter bedöms nödvändiga.

– Vi har haft ett nära samarbete med länsstyrelserna för att förbereda och underlätta deras övertagande av arbetsuppgifterna. Som en del i det arbetet har Polismyndigheten också inrättat en nationell djurskyddsgrupp med placering i Stockholm för att hantera de ansvarsområden som blir kvar på ett enhetligt och effektivt sätt, säger Mikael Åslund, verksamhetsansvarig för djurärenden på Polismyndigheten i ett pressmeddelande.

Tidigare har länsstyrelserna fattat beslut om omhändertagande av djur, som polisen haft ansvar för att verkställa. Förändringen den 1 juni innebär att länsstyrelserna får ett helhetsansvar för verksamheten eftersom de då också får ansvaret för det praktiska genomförandet.

– Vi får en mer sammanhållen process, länsstyrelserna både fattar beslut och sköter det praktiska arbetet i omhändertagandet. Min förhoppning är att detta ska effektivisera arbetet, säger Hillevi Upmanis, som arbetar med djurskydd och är nationell projektledare för länsstyrelsernas övertagande av polisens arbetsuppgifter på djurområdet.

Publicerat