Hälsa

Svenskar är dåliga på att använda solglasögon

Inte bara huden kan skadas av solens UV-strålar utan även ögonen kan på sikt drabbas av ögonsjukdomar. Trots det använder bara fyra av tio någon form av skydd för ögonen enligt en färsk undersökning av Sifo.

Undersökning har gjorts i form av webbintervjuer mellan 20-25 april på uppdrag av Synskadades Riksförbund och Specsavers. Den har kollat på svenskarnas vanor i att använda solglasögon och hur hög svenskarnas kunskap är rörande ögonsjukdomar orsakade av UV-strålning.

Resultatet av undersökningen visar att 38 procent, drygt 4 av 10 svenskar, inte har för vana att använda solglasögon under soliga sommardagar. Resultatet visar också att majoriteten av svenskar, 60 procent, inte är medvetna om att UV-strålning kan på sikt leda till de två vanliga ögonsjukdomarna grå starr och åldersförändringar i gula fläcken.

– Kunskaperna och medvetenheten måste förbättras om att risken för ögonsjukdomar ökar när vi utsätter våra ögon för solljus och UV-strålning. Att använda solglasögon som skyddar från UV-strålning är ett effektivt skydd, säger Neven Milivojevic, intressepolitisk chef på Synskadades Riksförbund.

Att tänka på när det gäller skydd mot solens skadliga strålning:

  • Använd solglasögon! Extra viktigt när man är på sjön, på en sandstrand eller i andra miljöer där solens strålar reflekteras. Ögonen är som mest utsatta för UV-strålning under tidig förmiddag och sen eftermiddag.
  • CE-märkning är en garant för fullgott UV-skydd.
  • Gå till en optiker. Där kan du få professionell hjälp och får garanterat solglasögon som skyddar mot UV-strålning.
    (Källa: Caroline Schiller, Specsavers)    
Publicerat