Övrigt

Grattis på Mors dag, Mickaela!

Judith, Amalia, Hjalmar, Einar, August, Birger, Holger, Kurt, Gunnar, Waldemar och Sven har två saker gemensamt – mamma Mickaela och pappa Bertil.
Möt 11-barnsfamiljen Lundin i Gerdal.

Det är Mors dag nu på söndag och vad passar väl bättre än att uppmärksamma en riktig supermorsa – 11-barnsmamman Mickaela Lundin.
Pappa Bertil står ute vid grillen när 7ans redaktionsbil svänger in på gården i Gerdal och snart ser vi ett par av familjens övriga medlemmar, och en till och en till och en till och en …
Holger, 11, hälsar artigt välkommen och visar in till tvättstugan där mamma Mickaela tar emot, i full färd med att hänga och vika tvätt – i massor.

Just den här dagen ser det ut som om vi kommit till ett omklädningsrum hos Örnsköldsviks Ju-jutsu Club, flera vita jujutsu-dräkter hänger på tork och det är inte så konstigt eftersom alla söner utom de två yngsta tränar ju-jutsu. Waldemar, 5 år, och Sven, 2, är än så länge för unga, men de lär snart följa i sina äldre bröders – och pappa Bertils – fotspår.

Huset i Gerdal som inhyser den barnrika familjen skvallrar redan från utsidan om att det byggts ut ett par gånger och när vi bjuds på en rundtur visar det sig att man på ett både smakfullt och smart sätt lyckats bygga ut och anpassa huset efter den växande familjen.
Ursprungligen är det Mickaelas morföräldrars hus. Hit flyttade de 1997 och i takt med att familjen utökats har huset byggts ut både framåt och bakåt – inte mycket liknar den gamla flygbild av ursprungsbyggnaden som hänger på en vägg.
– Innan vi byggde ut andra gången letade vi faktiskt ett större hus, men vi trivs så bra här. Läget är fint och lugnt, säger Mickaela som själv ritat den senaste utbyggnaden.

Det visar sig att samtliga åtta barn som fortfarande bor hemma har var sitt rum, även minstingen Sven. Det är visserligen inga stora rum, men smarta förvaringslösningar – bland annat skåp under sängarna – gör att allt får plats. Sedan är det upp till var och en av barnen att hålla ordning på sina grejer i sina rum.
– Absolut! Jag städar bara Svens rum, alla andra måste sköta det själva.
I det stora huset finns också plats för fler rum, exempelvis ett litet träningsrum, ett vardagsrum med en rejält stor tv som barnen jobbat ihop på jultidningsförsäljning och ett kombinerat lek- och syrum.
– Här kan jag ibland få lite tid att sy. Jag är utbildad sömmerska, även om det var länge sedan jag jobbade som det. Jag har valt att vara hemma med mina barn och vi har inte haft barnen på dagis. Men jag har faktiskt haft tid att ta lastbilskörkort, jag tänkte att det kunde vara bra att ha.
Busskörkort kanske skulle varit bättre, om familjen nu tänker sig att åka bort alla på en gång.

Med så många i familjen krävs det flera duschar och toaletter och vi räknar till sammanlagt fem toastolar, två av dem i barnstorlek. Överallt ser vi också prov på fiffiga förvaringsutrymmen, något som naturligtvis är en nödvändighet – precis som toaletter.
Det nya köket är hjärtat i huset, och det passar den stora familjen utmärkt.
– Det var ett litet hus från början och vi har fått tänka till när vi byggt ut, och köket är vi väldigt nöjda med, säger Mickaela.
Här finns bland annat dubbla diskmaskiner, en stekhäll, stora avställningsytor och en gammal vedspis som är fullt brukbar.
– Den är jättehärlig att använda på vintern, då är den kökets enda värmekälla.
Köket är för övrigt en mobilfri zon, visar en liten skylt på en av de bärande bjälkarna ovanför våra huvuden.
– Ja, det är på riktigt! När vi äter ska vi inte hålla på med mobilen. Men det händer förstås att någon av deras kompisar kan missa skylten.

När vi ringde och undrade om vi kunde komma och göra ett reportage nappade Mickaela direkt, och dessutom bjöd hon in oss på middag. Ytterligare två att laga mat åt spelar ingen större roll, ansåg hon. Dessutom lyckades hon få hem två av de tre barnen som hunnit flytta hemifrån, Judith och Hjalmar. Näst äldsta dottern Amalia är den enda som inte är på plats, hon befinner sig i Riga och jobbar och kunde förstås inte komma hem på så kort varsel bara för att 7an hälsar på.
När middagen är avklarad försvinner disken snabbt in i diskmaskinerna, alla plockar utan knussel bort efter sig själv. Man slås av att det verkar inbyggt hos barnen att alla hjälper till med allt.
– Vi har ett rullande schema på diskmaskinstömning också. Rent praktiskt tycker jag att vi fått till det riktigt bra, säger Michaela.
Sveriges största familj sägs vara en i Gävle med 17 barn. Lundins i Gerdal har kommit upp i elva, men än finns det kanske tid att utöka barnaskaran. Birger, 14, är åtminstone inställd på att familjen ska bli större.
– Jag vill ha fler syskon, säger han.
Efter nio pojkar på rad kanske det är dags för en lillasyster?
– Antingen det, eller en kille … får jag klippa gräset sedan? undrar Birger som lovat mormor och morfar – som bor i granngården – att sköta gräsklippningen i sommar. Han gillar åkgräsklipparen skarpt visar det sig.

Men hur blev det så många som elva barn, kan man undra – och Mickaela börjar prata basal sexualkunskap med oss. 7ans reportage-team har barn själva, så vi vet förstås om på vilket sätt barn kommer till. Däremot har vi bara lyckats få ihop till tre – sammanlagt – så vi spelar definitivt inte i samma division som Mickaela och Bertil.
– Det finns de som påstår att jag när jag var liten sa något om att jag skulle ha nio barn när jag blev stor, men det har jag själv inget minne av, berättar Mickaela och fortsätter:
– Min käre make spelade en låt för mig, Köttgrottornas ”Ögonsten”. Där sjunger de ”Jag vill ha en bebis med dig”.
En bebis blev det, och en till och en till och en till och en …
– Vi har skitit i att skydda oss helt enkelt, säger Michaela och ler glatt, uppenbart jättelycklig över sin stora familj.

Publicerat