Du är här

2018-05-24 - Mat & dryck
  • Bokskaparna Peder Sundström, Steven Ekholm, Anders Lönn och Håkan Nordström

Matbok tävlar i VM i Kina

Kommande helg avgörs kokbok-VM, Gourmand World Cookbook Awards i Yantai, Kina och en av böckerna som tävlar är en regional matbok med fokus på Höga Kusten.

– Det blir jättespännande. Jag vet inte hur mycket man vet om Höga Kusten i Kina, men jag är positiv och hoppas att vi har en riktigt stor chans att ta hem VM-medaljen, säger Peder Sundström, en av upphovsmännen, som kommer att vara plats i Kina under VM.

”Höga Kusten: Vår del av världen - ursprung, råvaror, smaker”, som ges ut av Magasin Höga Kusten Publishing AB och formges av kommunikationsbyrån Devocy, har sedan den gavs ut våren 2017 nått stora framgångar. I början av oktober utsågs förlaget till Årets Formbärare av Svensk Form för dess framgångsrika formgivning. Några veckor senare fick boken en hedrande andra plats i folkets röst i Svenska designpriset i Göteborg och i november tog boken hem guldet i kategorin ”regional måltidslitteratur”, ett pris som delas ut av Måltidsakademin på Grythyttan och klassas som Sveriges finaste kokbokspris. Via SM-guldet har boken kvalificerat till kokboks-VM.

Bakom bokens tillkomst står fotograferna och formgivarna Anders Lönn, Peder Sundström och Håkan Nordström, som tillsammans bland annat producerar Magasin Höga Kusten, samt författaren Steven Ekholm. Alla bor och verkar i Höga Kusten.

Peder Sundström, även VD på Devocy Communication, menar att deltagandet i VM är ett erkännande för alla som arbetar med  mat i Höga Kusten.
– Skulle vi ta hem VM-medaljen vore det en stor vinst för hela Höga Kusten som destination även om vi redan fått ett erkännande som matregion genom SM-guldet. Det återstår att se om boken, med både storytelling och spännande maträtter som surströmmingspastej, inbakad orre och friterad renlav, går hem även här, säger Peder Sundström.


 

Dela med dig av denna artikel på: