Mat & dryck

Matbok tävlar i VM i Kina

Kommande helg avgörs kokbok-VM, Gourmand World Cookbook Awards i Yantai, Kina och en av böckerna som tävlar är en regional matbok med fokus på Höga Kusten.

– Det blir jättespännande. Jag vet inte hur mycket man vet om Höga Kusten i Kina, men jag är positiv och hoppas att vi har en riktigt stor chans att ta hem VM-medaljen, säger Peder Sundström, en av upphovsmännen, som kommer att vara plats i Kina under VM.

”Höga Kusten: Vår del av världen - ursprung, råvaror, smaker”, som ges ut av Magasin Höga Kusten Publishing AB och formges av kommunikationsbyrån Devocy, har sedan den gavs ut våren 2017 nått stora framgångar. I början av oktober utsågs förlaget till Årets Formbärare av Svensk Form för dess framgångsrika formgivning. Några veckor senare fick boken en hedrande andra plats i folkets röst i Svenska designpriset i Göteborg och i november tog boken hem guldet i kategorin ”regional måltidslitteratur”, ett pris som delas ut av Måltidsakademin på Grythyttan och klassas som Sveriges finaste kokbokspris. Via SM-guldet har boken kvalificerat till kokboks-VM.

Bakom bokens tillkomst står fotograferna och formgivarna Anders Lönn, Peder Sundström och Håkan Nordström, som tillsammans bland annat producerar Magasin Höga Kusten, samt författaren Steven Ekholm. Alla bor och verkar i Höga Kusten.

Peder Sundström, även VD på Devocy Communication, menar att deltagandet i VM är ett erkännande för alla som arbetar med  mat i Höga Kusten.
– Skulle vi ta hem VM-medaljen vore det en stor vinst för hela Höga Kusten som destination även om vi redan fått ett erkännande som matregion genom SM-guldet. Det återstår att se om boken, med både storytelling och spännande maträtter som surströmmingspastej, inbakad orre och friterad renlav, går hem även här, säger Peder Sundström.


 

Publicerat