Hus & Trädgård

Efterlängtad vårarbetsträff

När Tvillingsta koloniförening hade sin Vårarbetsträff den 14 maj var det som en varm högsommardag. Att det i år skulle gå att ha vårträffen på samma tid som tidigare år, kunde man inte tro när snötäcket fortfarande var meterdjupt i mitten av april.

Det tjocka snötäcket isolerade mot vinterkylan, varför tjälen nästan var obefintlig och smältvattnet därför snabbt sjönk undan. Nu flög svalorna över koloniområdet medan trädgårdssångaren, bofinken och flugsnapparen flitigt sjöng i träden intill. Sädesärlan och rödhaken har återvänt och häggen står och väntar på att slå ut.

Att sorken haft en gynnsam vinter under snötäcket, kunde man se av allt gnag på buskar och träd och av alla gångar i jorden. Nu hoppas vi på hjälp av räven, falken, ormvråken och grannens katt med att hålla ner sorkbeståndet. Kattsand är också avskräckande för de små gnagarna.

Efter inledande information om vikten av varierade lotter med träd och buskar, som ger koloniområdet dess charm och karaktär, uppmanades alla att betala medlemsavgiften i tid, så att vi vet vilka lotter som eventuellt blir lediga. Det påmindes också om att hålla efter hallonris och andra större växter, så att de inte växer in mot grannens lott. Sedan var det dags för det praktiska arbetet.

Då flaggstången redan var på plats, bersån beskuren och trädgårdsmöblerna framtagna, återstod bara att ta ut redskapen, vattenkannorna och tunnorna samt att räfsa och kärra bort grenar och ris. ”Tvättstället” rensades, så att dräneringen blev bättre och solsidan av boden målades i falurött. Justeringen av Pergolan kräver minst ytterligare en dags arbete.

När kvällens arbete var avslutat, kunde man mot den värmande kvällssolen se att björkarna redan har rejäla musöron, vilket tyder på att våren kom tidigt i år trots den snörika vintern. Förhoppningsvis bjuder sommaren på en god odlingssäsong för oss ivriga koloniodlare.

Av Anders Edlund

 

Publicerat