Du är här

2018-05-20 - Teater
  • Hela Kulturskaparnas ensemble gör mycket bra ifrån sig i Charles Dickens klassiker ”En julsaga”. Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Kim Norlander gör huvudrollen som Ebenezer Scrooge på ett övertygande sätt. Foto: Håkan Nordström

En stekhet julsaga

Kulturskaparna på Örnsköldsviks Folkhögskola bjuder på tänkvärd klassiker.

Det är en bit kvar till jul – eller ett tag sedan det var jul, hur man nu vill se det – men för Kulturskaparna på Örnsköldsviks Folkhögskola spelar det ingen roll. Trots högsommarvärme utomhus kastar de sig över Charles Dickens gamla julklassiker, och Ebenezer Scrooge får det hett om öronen.

Alla känner till historien om den vresige och snåle girigbuken Ebenezer Scrooge som driver en lånefirma men håller hårt i pengarna. Han hatar julen och fnyser ”Trams, humbug!” åt alla som önskar god jul. Charles Dickens klassiker gavs ut 1843 och har filmatiserats otaliga gånger ända från 1901 fram till 2009, med Jim Carrey i huvudrollen.
Kulturskaparna har således en hel del att leva upp till när de nu sätter upp sin egen version av den välkända berättelsen – och de klarar av det galant, på sisådär 35 minuter.

Kim Norlander gör rollen som Ebenezer Scrooge, som natten innan juldagen får besök av sin döde kompanjon Jacob Marleys vålnad, som berättar att Scrooge snart kommer att hemsökas av tre andar – förgångna julars ande, nuvarande julens ande och kommande julars ande.
”Än finns det tid för bättring, tänk på det!” säger Marley innan hemskheterna börjar för Scrooge.

– Han är en ohygglig typ, honom vill man inte jobba åt, säger Kim Norlander om sin rollfigur.
Men trots att han får spela en vresig och snål girigbuk tycker Kim att det är riktigt roligt med teater.
– Absolut! Jag har varit med några år på olika ställen, ifjol var jag på sommarläger i Hudiksvall.

Som alla vet så ordnar det upp sig för Ebenezer Scrooge och han ändrar sin uppfattning om hur man bör bete sig. Måhända blev han skrämd av andarna?
– Ja, jag tror nog det. Vi kanske borde göra samma sak med våra politiker – skrämma upp dem lite nu när det är valår, säger Kim och ler finurligt.

Hela den stora ensemblen gör riktigt bra ifrån sig och nu väntar sex offentliga föreställningar. Onsdagarna 23 och 30 maj ges ”En Julsaga” klockan 10.30, 12.30 och 13.30 på Örnsköldsviks Folkhögskola. Gå och se den – det är absolut inte ”Trams, humbug!”

 

Dela med dig av denna artikel på: