Roligt

Far och son i trolleri och musik

Den ene titulerades flerfaldig svensk mästare i trolleri och den andra blev världsmästare i gatumusik.
Janne Sundin och sonen Peter har följts åt genom åren och när den äldre flyttat in i vård- och omsorgsboende städar den yngre fram massor av minnen ur garderober och förråd
Se små trick & en blues7a på gitarr med Peter här i webb-TV-inslaget!

– Det går att skriva ett par böcker om allt vi varit med om, säger Peter Sundin.

I hela sitt liv har Janne Sundin stått sonen Peter nära och de har följts åt genom åren i både stort och smått.
Och främst i trolleri och musik. När vi träffar duon har Janne, 80, nyligen bytt lägenheten på Vintergatan till vård- och omsorgsboendet Rosenborg i Själevad och Peter är i full färd med att lösa allt det praktiska.
– Det är inte klokt vad många minnen som poppar upp när jag städar ut efter pappa, säger Peter.

Minnena är många och glada. Redan som sjuåring inledde Peter ett partnerskap i trolleriets tjänst med sin far och efter den dagen har de tillsammans stått på scenen i såväl små som stora sammanhang.
Janne Sundin grundade 1966 det första skivbolaget i Norrland; Epok skivstudio, i Hörnett som låg granne med Hörnettpaviljongen. Närmare ett hundratal EP-skivor spelades in och bland de lokalt kända fanns Eric Törnqvist, Olle Norell och Rune Göransson. Efter lärarstudier i Stockholm flyttade han hem till Örnsköldsvik där han på fritiden turnerade med bandet Bomberna som bland annat med låten "Ännu en gång" kvalade in på Svensktoppen.

Men det är för det komiska trolleriet som de allra flesta minns Janne Sundin. Förutom ett flertal SM-guld i tuff konkurrens gjorde han tv-framträdanden i bland annat Nygammalt, Hylands Hörna och i Berndt Egerbladhs Café Umeå.
– Under årens lopp har jag hoppat in och samtrollat med farsan och många trick sitter kvar i ryggmärgen, berättar Peter som för drygt tio år sedan byggde upp en egen musikstudio i Härnösand och Sundsvall som producerade ett 40-tal pop, soul- och visproduktioner.
­– Tre grejer som stack ut var när vi förevigade ej tidigare inspelat material av ångermanländska tonsättare och författare.

Under 90-talet gick Peter i Jannes fotspår och inledde lärarstudier på Mittuniversitetet. Där kom han i kontakt med en student som var riksspelman på nyckelharpa och fick så småningom nys om att det skulle arrangeras något så ovanlig som VM i gatumusik.
­– Jag totade ihop några folkblueslåtar, vi anmälde oss med harpa och gitarr och vann till slut mycket överraskande. Ett roligt och bestående minne, säger Peter med ett stort leende.
Duon utvecklades kort därpå till kvintetten Gryning som med bland andra sångerskan Ulrica Beijer stod för en rad spelningar och turnéer.
– Det var en mix av folkmusik, funk och stänk av jazz, fortsätter Peter Sundin som efter sin fars stroke flyttade hem till Örnsköldsvik för tre år sedan.

Kort därefter fick han själv ett canserbesked och efter behandlingar ser prognosen lovande ut. Nu känner han sorg över sin pappas tillstånd, men minns med tacksamhet tillbaka på händelserika och givande år i trolleriets och musikens tjänst.
– När jag rotar bland pappas alla tillhörigheter; bilder, filmer, skivor och kasettband blir jag förundrad över hans energi. Det är fantastiskt att han orkade med så mycket.

Klicka här för att lyssna på en mix av Peter Sundin och gruppen Grynings musik

Klicka här för att lyssna på en mix av Janne Sundins musik där han bl.a. spelar med Bomberna

Publicerat