Hus & Trädgård

Boosta din trädgård med egen kompost

Att själv kompostera hushållsavfallet har flera fördelar. Det behöver heller inte vara kostsamt – en fullt fungerande kompost snickrar du lätt ihop med lite spillvirke.

Om du hoppas få ett frodigt trädgårdsland är det fördelaktigt att förutsättningarna är de rätta. Med en egen kompost får du näringsrik jord att blanda i din trädgårdsjord – helt gratis. Det finns färdiga kärl att köpa för ändamålet men du kan också bygga en egen behållare med några brädor och trådspik.
En positiv effekt på ekonomin är att dina vanliga sopkärl kommer att väga mindre. Därmed får du en lägre renhållningsavgift. Viktigt att komma ihåg är dock att det ställs krav på att din kompostbehållare klarar av angrepp från gnagare och att odörer inte sprids till grannen. Oavsett om behållaren är inhandlad eller ihopsnickrad, behöver du därför anmäla till kommunen att du har skaffat egen kompost.
– Eftersom man är skyldig att lämna hushållsavfall till kommunen måste den som har egen kompost göra en skriftlig anmälan till oss. Det är en jätteenkel blankett som du hittar på kommunens hemsida. Där berättar du vilken behållare du har och visar på att den är gnagsäker, säger Marie Grundström, miljöinspektör Örnsköldsviks kommun.

Skyldigheten att anmäla är det dock inte många som vet om. Men kommunen gör inga överraskande hembesök för att kontrollera att saker gått rätt till.
– Vi kontaktas mestadels om någon stör sig på grannens kompost, att den dragit till sig skadedjur eller luktar. Om vi får klagomål så agerar vi.
Innan du påbörjar bygget, fundera på hur stor kompost du behöver – anpassa efter antalet familjemedlemmar. Två fack är ett bra val; då får du ett för färskt avfall och ett där nedbrytningen pågått en tid.
Kenneth Olofsson, säljare på Granngården i Örnsköldsvik, har haft en egen, köpt kompostbehållare sedan några år tillbaka. Han menar att det vanligaste felet som görs är att använda för lite kompostströ, en färdig lösning för att snabba upp nedbrytningsprocessen.
– Försök att blanda 50/50, ta för vana att alltid hälla i en skopa när du lägger i ditt hushållsavfall. Var också noga med att röra om då och då, säger Kenneth.

Trädgårdsavfall som kvistar och torra löv fungerar också som kompostströ, men då måste du se till att finfördela materialet. Därför kan en kompostkvarn vara bra att ha.
För dig som bygger själv, tänk på att ha ett tätslutande lock och isolera behållaren för att använda den vintertid. Börja med att lägga ned grenar och kvistar för en bättre ventilation, luft är en förutsättning för att komposten ska fungera tillfredsställande. Det får heller inte bli för torrt i behållaren, konsistensen ska vara fuktig så beroende på vädret kan du själv behöva tillföra vatten.
Sedan fyller du på med hushållsavfall. Även här gäller att finfördela det så mycket som möjligt för att hjälpa nedbrytningen. Inom två till fyra månader är processen oftast klar, men ibland kan det dröja över ett år. När allt blivit till grovkornig jord kan du börja använda det till trädgårdslandet.

Detta kan du kompostera
Matrester, skal och rester från frukter, rotfrukter och grönsaker, bröd, kakor, kaffesump, teblad, krossade äggskal, fiskrens, kyckling, kött, mjölkprodukter, mjöl, blomblad, hushållspapper, disktrasor av bomull, med mera.

Publicerat