Hus & Trädgård

Häng med dina egna höns

Får det lov att vara några nyvärpta, kokta ägg till frukost, direkt från dina egna höns? Få skulle nog tacka nej.
Höns passar utmärkt som sällskapsdjur och är inte svåra att sköta om.

Paula W. Lundberg och Dan Westman i Västergundsjö är vana hönsägare. Tillsammans driver de företaget Gårdsbacken och håller kurser i hönshållning till personer som är intresserade att skaffa egna.
Inne i hönshuset precis bredvid infarten till parets stora tomt samsas ett tiotal Hedemorahöns vars präktiga fjäderdräkt är tät nog att passa det norrländska klimatet. Jämfört med industrihöns, avlade att värpa ett ägg om dagen, värper Hedemorahönsens inte lika flitigt – men som en gammal lantras är de lugna till sinnet och ypperliga sällskapsdjur.
– På våra kurser brukar vi prata om att ”hänga med hönsen”, att sitta ner tillsammans med dem och prata en stund. Höns är väldigt sociala, säger Paula.

Du behöver alltså inte vara bonde för att ha egna höns – men du måste ansöka om tillstånd om du bor inom detaljplanerat område. Örnsköldsviks kommun tar då ut en handläggningsavgift på 952 kronor om antalet höns är färre än sex. Därefter är summan 2 856 kronor.
Någon tupp behövs inte.
– De lägger lika många ägg ändå och smakmässigt är det inte någon skillnad om äggen är befruktade. Men tuppen ger hönsen trygghet och håller ordning och reda i hönshuset, säger Dan och berättar varifrån uttrycket ”trilla av pinn” kommer ifrån:
– Om en tupp är gammal, sjuk eller besegras av en annan så blir det ett maktskifte i flocken. Då kan det hända att han sätter sig längst ut på en pinne och slutar äta. Till slut dör han – och ramlar ner.

Sittpinnar är nödvändiga i ett hönshus eftersom höns gillar att sitta högt på natten och när de vilar dagtid. Likaså sand eller annat luckert material som hönsen använder till att bada i. Det gör de genom att flaxa med vingarna så att sanden kommer in i fjäderdräkten och för bort överflödigt fett.
Ett rede där hönsen kan värpa är också viktigt att ha. En gammal byrå med utdragna lådor fungerar alldeles utmärkt.
– Det behöver inte vara så avancerat, en friggebod eller ett förråd kan användas som hönshus. Det viktiga är att hönsen får ett bra klimat och att göra boendet inbrottssäkert; från ovan hotar rovfåglar och en räv behöver inte mycket tid för att gräva sig in. Inred med några knotiga grenar att sitta på och se till att boendet är lättstädat, för mycket smuts är en grogrund för parasiter, säger Paula.

Matmässigt är hönsen i stort sett allätare. Hönsfoder som finns att köpa i affären är behövligt, utöver det gör Paula och Dan ofta vad de kallar för ”hönsgröt”.
– Förutom lök, starka såser och kyckling och andra animaliska livsmedel – vilka på grund av smittorisk är förbjudet att ge hönsen – tar vi reda på i stort sett alla våra matrester som vi blandar med rikligt vatten och kokar i en tioliterskastrull i 20 minuter tills det blir genomkokt. Häll sedan i havregryn för att suga upp det blöta och lägg allting i godislådor – och servera. Hönsen är galna i det. Det drygar ut foderkostnaden och minskar matsvinnet, säger Paula.
Att ha höns som hobby eller just sällskapsdjur är något Dan och Paula vill uppmuntra till.
– Många lever ju lite stressigt i dag. Höns är ett bra alternativ för de som vill skaffa djur. Tänk dig syskon som får ansvar för hönsen och att hämta in äggen, det är givande. Att ha höns är inte bara för äggens skull, man får ett mervärde i vardagen också, säger Dan.

Fakta
Har du över 250 höns räknas det som en verksamhet. Då gäller helt andra regler.
Utrymme inomhus och på rastgård måste vara tillräckliga utifrån antalet höns. Bedömning görs av kommunen i varje enskilt fall.
Värna om grannarna, deras åsikt vägs in i kommunens beslut.
För mer information om utrymmen, utrustning och skötsel, se djurskyddslagen och Jordbruksverkets hemsida.

Publicerat