Du är här

2018-05-18 - Friska Ö-vik
Foto: Pressbild och Håkan Nordström

Orientering på hjul

Succékonceptet Friska Ö-vik fortsätter att locka deltagare, och lagom till det sjunde året lanseras möjligheten att orientera sittande. Den nya kartan över Bjästamon är nämligen ritad för att även passa sporten Mountainbikeorientering.

Mountainbikeorientering är en förhållandevis ung idrott som växte fram i Mellaneuropa i slutet av 80-talet, och som i dag tillhör internationella orienteringsförbundet IOF.
Den nya cykelanpassade kartan över Bjästamon har ritats av Järvedsbon Eero Niemi.
– Det går naturligtvis även att springa eller gå i det här natursköna området med sina fina stigar, säger han.
Eero är pappa till Marcus Niemi, som ingick i det juniorstafettlag som vid VM i Estland 2013 tog Sveriges första internationella medalj inom sporten.

I samma VM deltog öviksbon Sara Forsgren som blivit landslagsuttagen även i år. Själv har Eero inte åldern inne för elitsatsningar, men tävlar i veteranklassen Herrar 60 och begav sig så sent som förra veckan till ett träningsläger i Danmark med 400 likasinnade.
– Det här är orientering under fart. Tjusningen ligger i att du måste ha tempot uppe och ändå se stigarna, så det gäller att vara skärpt hela tiden, säger han.

Den 18 juni klockan 18.30 välkomnas intresserade till spårcentralen på Bjästamon, där instruktörer är på plats och där det finns möjlighet att låna kartställ. Det planeras även för en prova på-dag vid Hörnsjön från 9-12 den 24 juli. Det enda som aspirerande utövare behöver är en cykel, en hjälm och en orienteringskarta.
– Aktiva utövare brukar placera kartan på ett speciellt kartställ som monteras på styret, berättar Eero. Men det går förstås också att ha kartan i fickan och plocka fram den vid korsningarna.

Sist men inte minst har mountainbikeorienteringen en roll att spela när mastodontevenemanget O-ringen återvänder till Örnsköldsvik efter 24 år. Då trampar det in såväl motionärer som elitcyklister från hela världen för att testa sina cyklar i Höga Kustens unika natur.
– Det känns jättekul att det finns med på programmet. Vi är fortfarande få jämfört med dem som springer, men sporten är på frammarsch.

 

Dela med dig av denna artikel på: