Miljö

På onsdag beger sig fyra ö-vikskolor ut på skräpjakt

Den 16 maj är det för första gången dags för ”No Litter Day”, en dag som ska uppmärksamma och lära barn om nedskräpning. I Västernorrland beger sig fyra skolor från Ö-vik ut och plockar skräp.

– Vi samlar en miljon barn jorden runt för att lära ut konsekvenserna av nedskräpning och hur vi kan hjälpas åt att ta hand om våra resurser. På No Litter Day står barnen gemensamt upp för en renare värld, säger Magnus Bergmar, vd på World´s Childrens Prize som tillsammans med Håll Sverige Rent står bakom satsningen No Litter Generation.

Under våren har barnen fått lära sig mer om nedskräpning under initiativet No Litter Generation, och den 16 maj är finaldagen för årets satsning vilket firas med att barn i olika skolor runt om i världen som deltar går ut och plockar skräp medan de får lära sig mer om nedskräpningen och dess miljöpåverkan.

– På No Litter Day lär sig barn och unga om skräpets miljöpåverkan och hur vi tar hand om våra resurser på ett hållbart sätt. Tillsammans plockar barnen skräp och uppmanar samtidigt vuxenvärlden att göra mer för att nå visionen om ett samhälle där ingen skräpar ner, säger Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent.

I Västernorrland deltar sex skolor i No Litter Day, bland dessa de fyra Ö-viksskolorna Banafjälskolan, Gottne Byskola, Höglandskolan och Själevadskolan. Förutom att delta i aktiviteter under dagen så visar även barnen att de deltar i No Litter Generation genom att plocka skräp under våren och rapportera hur många kilo skräp de har plockat. 

 
Publicerat