Skola & utbildning

Till SM-final i Ung företagsamhet

Den 16-17 maj avgörs SM-finalen i Ung företagsamhet på Stockholmsmässan i Älvsjö.
Där tävlar vinnarna från Västernorrland i respektive kategori mot vinnarna från landets övriga regioner. Dags att hålla alla tummar för Nolaskolans tre bidrag; Helpout UF, Bag it UF och EnergiSparare UF.

Helpout UF består av Lisa Edlund, Julia Vestin och Tomislav Lovric. Tillsammans har de kvalificerat sig till den mest prestige- 
fyllda och omfattande SM-finalen; årets UF-företag. Helpout vill hjälpa andra genom att tillhandahålla kortvariga tjänster via en app som i sin tur erbjuder användaren att erbjuda kortvariga tjänster. 
 – Vi gör det möjligt att smidigt hitta tillfälliga arbeten som inte kräver mer kompetens än vad användaren besitter. Det regleras med att användaren väljer vilka jobb som hon eller han vill utföra. Vår app är en plattform som gör det enkelt att tjäna extra pengar, kunskap och erfarenheter, berättar Lisa Edlund, ekonomiansvarig. 

Tillsammans med Julia och Tomislav har hon bildat en väl fungerande grupp vars UF-företag prisades i den lokala mässan och även tog sig vidare från den regionala gallringen. Nu väntar alltså om en vecka den slutliga finalen i Ung företagsamhet 2018. 
­ – Det har varit en fantastisk rolig tid och under resans gång har vi lärt oss otroligt mycket, berättar Julia Vestin. 
Enligt dem är olikheterna trions styrka i sitt företagande. 
– Jag tycker att vi kompletterar varandra på ett jättebra sätt. Vi är verkligen beroende av varandras komptenser, säger Tomislav Lovric och berättar att tanken är att driva verksamheten vidare i aktiebolagsform. 

Med sig till SM-finaldagarna får de medlemmarna i Bagit UF och Nola-eleverna Nora Östman, Jessica Gossas och Maximilian Popovic som med sin miljövänliga och vattentäta papperspåse kan bli en storsäljare till landets livsmedelshandlare. Enligt Ung Företagsamhets poängsystem, baserat på tävlingarna i den regionala mässan, har även ö-viksföretaget EnergiSparare UF knipit en plats till SM-finalen. Det företaget drivs av Filip Östman, Jesper Gidlund, Jonas Backman och Sebastian Walfridsson där affärsidén är att spara energi genom att ta vara på all värme som element alstrar.

Publicerat