Fotboll

Dagarna före derbyt

Respekten för varandra är påtaglig och utanför planen är relationerna hjärtliga. Men när det väl blir derbymatch lär det bli betydligt hårdare tag. Gottne mot Friska Viljor på lördag har alla ingredienser för att bli ett hett fotbollsderby.

Det är kylslaget på Skyttis då vi träffar tre av huvudpersonerna inför helgens lokalderby i herrarnas division 2 Norrland. En match som har alla förutsättningar att bli allt annat än kall och efter en pratstund med tre lagkaptener är vi än mer övertygade om att så blir fallet.
– Det lär bli ganska hårda tag och en hel del tuffa situationer. Det är alltid speciellt med ett lokalderby och det vi är överens om är att det ska bli riktigt roligt, säger Friska Viljors innermittfältare och lagkapten; Niclas Håkansson.

Du läste rätt. Vi träffar tre lagkaptener eftersom Gottne-tränaren Roger Dannberg låter backarna Johan Westin och Johannes Thelin dela på den uppgiften beroende på hur Dannberg formerar sitt manskap. 
– Spelar Johan är det han som är lagkapten. Annars får Johannes ta lagkaptensbindeln, säger Roger. 

Enligt den rutinerade fotbollsprofilen och tränaren dröjer det ytterligare någon månad innan Gottne spelar sina hemmamatcher på Haraldsängens naturgräs. Än så länge är konstgräset på Skyttis hemmaplan även för de grönvita vilket innebär att det är Gottne som är hemmalag i derbyt på lördag.
– Vi hoppas så klart att det blir riktigt bra väder och att det kommer mycket folk. Det är alltid roligare då, säger Johannes Thelin.

Lagkaptenerna anser sig ha bra koll på sina motståndare och var svagheterna sitter behåller de för sig själva. Det är ju meningen att bristerna skoningslöst ska utnyttjas på lördag. Men respektive styrkor delar de däremot gärna med sig av.
– Gottne är ett välorganiserat lag, positionssäkert och med ett bra försvarsspel, säger Niclas Håkansson.
– Friska Viljor är spelskickligt, har individuellt duktiga spelare och ett bra passningsspel, säger Johan Westin.

Den rutinerade mittfältaren och backen spelade i just FV för två säsonger sedan. Han vet mycket väl vad som väntar på lördag och att Gottne faktiskt aldrig besegrat Friska Viljor i en tävlingsmatch. 
– Å andra sidan har det varit ganska många oavgjorda matcher, säger Johan med ett leende. 

Inget skulle göra honom på ännu bättre humör om det sker ett trendbrott på lördag.

Publicerat