Mat & dryck

Jessica känner smaken av VM-guld

Det går bra för Sverige. I alla fall när det handlar om att tävla i matlagning. I år är det dags för Örnsköldsviks-kocken Jessica Pettersson att försvara de tidigare landslagens framgångar i både VM och OS. Och hon känner av pressen.

En gång i månaden lämnar 26-åriga Jessica Pettersson sin lägenhet i Örnsköldsvik och beger sig till Stockholm. Det har hon gjort länge. Men inte för rekreations skull – den tid hon är bortrest viks till hårdträning i ett kök i Huddinge. Där inne håller Stockholm Culinary Team till, det 15 personer starka laget som i november representerar regionen i VM i Luxemburg.
– Sverige vann OS-guldet i fjol. Det är mycket att leva upp till så jag har en viss presentationsångest, säger Jessica.

Kanske är även prestationsångest involverat, men den ångest hon beskriver är mycket riktigt presentationsångest – med syfte på momentet i den internationella mattävlingen där det bedöms hur läckert och välplacerat rätterna ligger på tallrikarna. 

Jessica antogs till Stockholm Culinary Team i maj i fjol och sedan augusti har deltagarna regelbundet träffats för att bli ett vinnande lag. Och gänget har redan lyckats leverera, bland annat stod de för maten när det vankades final i årets Melodifestival. I oktober är det gästerna på Restauranggalan som får smaka på deras kunnande.

Under VM, eller Culinary World Cup som det heter officiellt, ligger Jessicas ansvarsområde på desserterna som ska passera kritiska domarögon och gommar.
– Vi är tre personer i laget som gör desserter på olika teman. Mitt är socker, andra teman är sprits och choklad. Utmaningen i början var att hitta recept som harmonierar mellan desserterna själva men också med rätterna som kommer innan. Det gäller att få till det både visuellt, tekniskt och smakmässigt.

En viktig del är att ingredienserna i möjligaste mån också bör vara närproducerade och representera Stockholmsområdet, där laget har sitt säte. Genom att djupdyka bland bilder på nätet fick Jessica en hel del matnyttig inspiration. Med deltagare från olika hörn av Sverige, alla med egna idéer, var det ändå inte lätt att komma framåt.
– Vi var länge väldigt låsta och kommunicerade inte. Men så sade en lagmedlem att ”nu måste vi börja prata med varandra”. Då var det som att allting lossnade och nu har vi kommit ganska långt i processen.

Att Stockholm Culinary Team har sina sammankomster i huvudstaden sätter till viss del käppar i hjulet. För deltagare som bor på andra orter innebär avståndet att de inte kan ses lika ofta som andra. Men i Örnsköldsvik lever Jessica för maten i stort sett dygnet runt. 

Till vardags jobbar hon på Restaurang Bella och Allstar nere vid hamnen, där det gäller att behålla lugnet när gästerna är många och servicen kräver snabbhet. Efter stängning hinner hon träna på en del tävlingsdetaljer som redskapen i ett vanligt hemmakök inte tillåter, några värmelampor för att sockret inte ska stelna under övningen har Jessica exempelvis inte till förfogande i sin lägenhet. Men väl där, efter arbetspassen på restaurangen, fortsätter hon att förbereda sig på alla sätt som går.
– Jag tar ett moment i taget och nöter och nöter tills det sitter. Jag tänker på tävlingen i stort sett dygnet runt, på saker som kan förbättras. När jag kom med i laget sa vår lagledare att ”nu behöver ni säga till era kompisar att ni inte kan vara med så mycket”. Då tänkte jag först ”vad har jag gett mig in i?”, säger Jessica och skrattar.

Jessicas bana inom kockyrket började på hotell- och restaurangprogrammet i gymnasiet. Därefter följde två års restaurangjobb på bland annat Statt och i Norrbyskär. Där kunde det ha stannat, men Jessicas ambition att fortsätta utvecklas tog henne vidare till Växjö där hon, som yngst av studiekamraterna, utbildade sig till internationell kökschef. Med den meritförteckningen skulle hon i dag kunna konkurrera sig in i de finaste världsköken.
–  Gör man något vill man bli bäst, säger hon om det driv som nu också gjort henne till en viktig kugge i det svenska laget som hoppas knipa ett VM-guld. 

I mitten av sommaren är planen att alla detaljer kring rätterna ska vara klara. Sedan gäller det att finslipa helheten ända fram till tävlingsdag. En av de viktigaste faktorerna är att maten måste hålla ihop under den långa tid det tar för domarna att inspektera borden. Trots sitt lugn, tror Jessica att nerverna då kommer göra sig påminda. 
– Det är inte många som får vara med om denna resa. Det här betyder mycket, både personligt och karriärsmässigt. Man har lagt så mycket tid på detta så att få vinna en guldmedalj skulle vara väldigt stort.

Jessicas fem tips för en bra dessert
Bra råvaror. ”En sämre råvara kan inte bli till något lika bra som med en bättre”.
Noggrannhet.
Dekor. ”Exempelvis bär, smält choklad eller flarn”.
Konsistens. ”Det måste bli intressant. Tänk varm gröt och kall mjölk i stället för varm gröt och varm mjölk”.
Det behöver inte vara så avancerat.
Jessicas fem favoritdesserter
Prinsesstårta
Kanelbulle och mjölk
Jordgubbar och grädde
Chokladfondant
Ängssyraglass

Publicerat