Hälsa

Varm helg väntar – så undviker du bränna och solsting

SMHI har utlovat vårvärme i helgen, uppemot 18 grader på söndag. Med vår och sol gäller det också att skydda sig rätt för att inte bli allt för solbränd.

Använd solskyddskräm eller lotion: Vårsol bränner på huden precis som sommarsol. Solkräm/sollotion hjälper förhindra att huden blir allt för bränd och irriterad och hjälper även till att förhindra den vanliga hudcancerformen Malignt Melanom. Olika hudtoner brukar behöva olika skydd så prata med ett apoteksbiträde för att få hjälp att välja vad som passar din hud bäst.

Ta på dig huvudbonad: Planerar du att t.ex. arbeta med trädgårdsarbete hela dagen så är det bra att ha något på huvudet. Detta stoppar solen från att skina direkt på hjässan och hjälper till att stoppa dig från att drabbas av solsting. Ha gärna på dig en keps eller liknande som också ger ansiktet lite skydd.

Kläder skyddar bra: För dig som har särskilt känslig hud så kan det vara en bra att ha täckande kläder på dig för att förhindra kraftig solbränna. Bara en tunn tröja räcker för att förhindra kroppen från att bli allt för bränd. 

Håll dig i skuggan: Just nu håller vädret på att skifta om från vinter- och vårkyla till vår- och sommarvärme, och våra kroppar har inte hunnit vänja oss vid värmen ännu. Därför kan det vara bra att du håller dig i skuggan, t.ex. under ett parasoll, under den närmsta tiden innan du börjar bada i solen.

Drick ordentligt: Det är kanske inte ett direkt skydd mot solen, men det hjälper att förhindra de effekter som solen kan ha på kroppen. En av de vanligaste orsakerna att personer drabbas av värmeslag är att de inte druckit tillräckligt, så se till att dricka ordentligt med vätska under hela dagen om du planerar att befinna dig mycket ute i vårsolen.

Publicerat