Du är här

2018-08-09 - Musik
GES från Borgholm i fjol (pressbild) och Eric Gadd (foto Morgan Norman)

”Det blir höjdarkvällar!”

Hitmaskinen Glenmark/Eriksson/Strömstedt ­– GES – intar Skule Naturscen lördag-söndag 11-12 augusti. De tre rutinerade pop-herrarna lovar att bjuda på stor underhållning, och till sin hjälp har de Eric Gadd.

När Anders Glenmark, Thomas ”Orup” Eriksson och Niklas Strömstedt gav sex konserter i Borgholms slottsruin förra sommaren så var det första gången på 14 år som trion spelade tillsammans igen. Och det gav mersmak.
– Efter fyra gig kände vi att vi ville fortsätta, det fick inte ta slut, säger Orup, och Anders tar vid med att berätta om hur tankarna gick.
– Vi satt och babblade med varandra, vädret var vackert, bandet var bra, publiken var fantastisk och diskussionen om en fortsättning kom i gång. Sedan utkristalliserade det sig till den här turnén som är en direkt fortsättning på spelningarna i Borgholm.

Turnén inleds i Dalhalla i Rättvik där man fått lägga till två extrakonserter. 18 spelplatser är inbokade och extrakonserter har lagts till även i Båstad, på Skansen i Stockholm och här hos oss på Skule Naturscen.
– Det känns underbart att biljettförsäljningen går så bra, och vi längtar faktiskt allihop till turnén. Det är häftigt efter att ha hållit på så länge och ändå känna suget, alla sitter och hoppar och längtar efter att åka ut, säger Niklas.

Tillsammans, och var för sig, har den här trion mängder av låtar att välja bland och frågan är hur de kan komma överens om vad de ska spela.
– En av de roligaste grejerna är att sätta ihop en låtlista, berättar Anders. Vi skrev upp låtar var för sig och klippte dem i pappersremsor som vi pusslade ihop. Vi har spelat våra personliga låtar och de som vi gjort tillsammans så många gånger så vi vet vad som känns bra och vad publiken vill höra, vi har en viss rutin på det. Jag kan lova att det blir en bra låtlista, och varierad – det blir mycket GES men också en del solo.

Både Niklas och Orup fyller jämnt i år – 60 – vilket gör att trions nestor, Anders, kallar dem för småkillar. Själv blir han 65 i november, och med ålderns rätt innebär det väl att det är han som bestämmer under turnén, eller?
– Njae… hinner Anders svara innan Orup tar vid:
– Jodå, han bestämmer allt!

När ni nu kommer till Skuleberget så kanske ni är intresserade av lite bergsklättring?
– Vårt försäkringsbolag förbjuder det, säger Orup snabbt men när han får höra att det finns en lift blir han glad.

Niklas verkar mer intresserad av golf och undrar om Foppas golfbana är öppen.
– Och när han spelar så får jag och Anders stå på rangen och skämmas, säger Orup som med glädje minns tillbaka till 2011 då han var sommarens artist på gratiskonserten Sjunde i Sjunde.
– Det var jättekul! Hoppas vi får lika kul nu.

För att göra de två konserterna ännu bättre bjuds det inte enbart på GES – Eric Gadd kommer också. I fjol firade Sveriges okrönte soulkung 30 år som artist med att bland annat släppa två helt nya singlar – ”Stay Away från mig” och ”Önskar att du ser”. Att Eric är en extremt uppskattad liveartist är ingen hemlighet och det blir förstås perfekt att han gör GES sällskap som special guest på sommarens stora turné!

– Det här året andas ”allt på en gång”, lite som en ketchupeffekt. Men för mig känns det bara otroligt kul och utmanande att få kasta mig ut och göra så många olika saker. Allt ifrån "Så mycket bättre" där jag får tolka andras låtar till den glorifierade och maxade konsertupplevelsen med min egen show i höst och så nu den här svängen där jag får möjligheten att åka runt ”solo" i Sommarsverige tillsammans med mina gamla kompisar, säger Eric Gadd, och Glenmark, Eriksson, Strömstedt svarar med:
– Vi tycker att Eric Gadd är en perfekt gäst att ha med på vår turné. Han har en fin samling låtar och hans förmåga att fånga en publik kommer att bli värdefull och uppskattad. Man skulle kunna säga att det Zlatan kan göra med en fotboll kan Eric göra med sin röst och en gitarr. Det kommer att bli oförglömliga sommarkvällar.

Så, vad kan publiken som kommer till Skule Naturscen förvänta sig av sommarens konserter?
– Jag tror att de … nej, jag VET att de kan förvänta sig en massa låtar att sjunga med i och dansa till. De kommer att få se tre väldigt glada, om något flåsiga, äldre män som uppför sig 30 år yngre än de är.
– Jag tror att … nej, jag VET att det blir höjdarkvällar, lovar Orup.

Dela med dig av denna artikel på: